Лечебните възможности на прясното зеле

Последна промяна на 13 December 2018 в 08:54 1047 0

Прието под различни форми, прясното зеле води до благоприятен лечебен ефект при редица болестни състояния.

Сърдечно-съдови заболявания
- При случаи с компенсация и възможности за добро дъвчене може да се дава в неголеми количества като свежа салата или гарнитура, както и варено;
- При напреднала възраст и лоши зъби – главно като пресен сок;
- При състояние на декомпенсация – само като сок в рамки, близки до разрешените за денонощието течности;
- При хипертонична криза – предимно като сок, а по-нататък, при диетата и през разтоварващите дни – сурово или варено, съчетано с други плодове и зеленчуци;
- В ханителната програма на боледуващите или застрашените от атеросклероза се препоръчва да се включва често прясно зеле – сурово, варено или сок – според състоянието и поносимостта (през обикновените и при разтоварващите дни);
- При сърдечни и мозъчно-съдови инциденти зелето временно се изключва от диетата.

Бъбречни болести
- При състояния без азотна задръжка може да се приема сурово и варено, но при бъбречна недостатъчност с уремия се дават неголеми количества само сок.
- Когато е повишено и кръвното налягане, сокът се дава в рамките на разрешеното количество течности.
- При пикочно-каменна болест прясното зеле се дава по-често – и във всекидневното меню и през разтоварващите дни, заедно с други плодове и зеленчуци.

Жлъчно-чернодробни страдания
- При умерено чернодробно засягане прясното зеле може да се приема в умерено количество – сурово и варено, но при напреднали увреждания (цироза) да се дава само сок, като количеството му се съобрази с разрешените течности.
- Около жлъчна криза и при незатихнал възпалителен процес на жлъчните пътища зелето трябва да се избягва въобще, а при пълно затихване да се включва внимателно в неголеми дози, предимно като сок – суровото твърдо зеле може да раздразни стомаха и дванадесетопръстника и да провокира кризи.

Безапетитие, малокръвие, отпадналост
Да се дава сок от прясно зеле – до три пъти по 150 мл 1 час преди хранене. Подтикват се апетитът, кръвотворенето, нараства бодростта.

Неврози
Дава се прясно зеле и в трите форми с добър ефект.

Обменно-еднокринни заболявания
- При повишена функция на щитовидната жлеза се дава сурово или варено прясно зеле, но ако съществува склонност към диария се препоръчва сок.
- При струма (гуша) зеле не се дава.
- При захарна болест прясното зеле се разрешава в неизобилни количества – сурово, варено, сок.
- При затлъстяване да се предпочита сурово или варено без мазнина (като значителна по обем нискокалорична храна – 100 г = 28 ккал), но да се избягват по-големи количества и по-продължителен прием.
- Страдащите от обменно обусловени артрози (подагра и др.) трябва да го включват във всекидневното меню и през разтоварващите дни заедно с други плодове и зеленчуци.

Стомашно-чревни заболявания
- Понася се добре предимно при състояния с понижена или липсваща стомашна киселинност. Дава се само като сок по 150 мл 3 пъти дневно, един час преди хранене, 15-20 дни, при диета, богата на плодово-зеленчукови пюрета, каши, слизести отвари и др. Курсът може да се повтори няколко пъти.
- При язвена болест и гастрит с висока киселинност не се препоръчва по време на обостряне, но при пълно затихване и стабилизация може да опита варено или сок, внимателно – при поява на неприятни усещания се спира.
- Особено подходящо е прясното зеле при запек, дължащ се на вяла перисталтика („лениви черва”) – дава се главно сурово или варено, като салата или гарнитура, заедно с други зеленчуци, ядки и пр.
- При спастичен колит с изразени болки да се дава само сок.

Панкреасни увреждания
Прясното зеле е противопоказно.

Рак
Сравнителна новост в лечебното хранене са съобщенията за получени добри резултати след употреба на прясно зеле при лъчева болест, а също така и като предпазно средство против рак на млечната жлеза.

Виж още за: