Лук при простудни заболявания

Последна промяна на 26 October 2022 в 15:23 230 0

Кашлица
● Черупките от 5-6 начукани ореха (с ядките), сухи люспи от 2 глави кромид лук и 3 бучки небетшекер се варят в 500 мл вода на бавен огън около 10 минути. След изстиване отварата се прецежда. Пие се по 100 мл 3 пъти дневно преди ядене.
● 1 глава кромид лук се нарязва на ситно. Добавя се 400 г захар. Всичко това се вари в 1 литър вода 30 минути. След изстиване се прибавя 50 г пчелен мед. Взема се по 1 с. лъж. 5-6 пъти на ден след ядене.
● 1 счукана глава кромид лук с люспите се вари в 500 мл вода, докато течността изври наполовина. Към изстиналата отвара се прибавя и добре разтваря 1 водна чаша пчелен мед. Пие се по 1 с. лъж. няколко пъти на ден след ядене.
● Нацепва се на ситни парчета 1 глава лук, така че да не се разпадне. Посипва се с 1 с. лъж. захар. Оставя се 12 часа, за да се изцеди сок, който се изпива след хранене.


Суха и продължителна кашлица
● Половин глава ситно нарязан кромид лук и 3 водни чаши захар се варят 3 часа в 1 литър вода. Към сместа се прибавят 3 с. лъж. мед. От сиропа се пие 4-5 с. лъж. дневно.
● В 500 мл вода се варят 10 минути 5 пакетчета небетшекер и 5 малки главички кромид лук. Пие се по 1 с. лъж. 3 пъти на ден преди ядене.
● 1 парче локум, половин глава настърган или счукан лук и 5 листа индрише с дръжките се варят 5-10 минути в 300 мл вода. Отварата се пие топла, на един път.
● 2 големи необелени глави кромид лук се пекат до омекване във фурна. След това се обелват и се смачкват добре. Смесват се с половин пакетче краве масло и 3 с. лъж. мед. От получената смес се взема на гладно 3 пъти на ден по 1-2 ч. лъж.
● Половин ситно нарязан кромид лук и 500 мл захар се варят на бавен огън в 500 мл вода, докато се получи еднородна смес. Прибавя се и 500 г пчелен мед. Всичко се обърква добре. От сместа се взема по 1 с. лъж. 3 пъти на ден, половин час преди хранене.
● Изцежда се сокът на една глава кромид лук и се обърква добре с 1 ч. чаша пчелен мед. Яде се по 1 с. лъж. 3-4 пъти дневно.
● Да се вдишва парата на вряща вода, в която е сложена разрязана на четири глава лук кромид. Добре е да се яде варен или печен лук, който действа противовъзпалително и отхрачващо при кашлица.


Задух
● 2 обелени и смлени глави кромид лук се смесват с 5 пакетчета стрит небетшекер. Прецежда се. Пие се по 1 с. лъж. 3 пъти дневно преди ядене.
● Смилат се или се счукват и пресяват черупки от 10 ореха, сухи люспи от няколко глави лук, една изсушена ябълка, стрък жълт кантарион, един сух див рожков, 5 изсушени листа от индрише и шепа костилки от праскови. Всичко се обърква добре в 1 кг акациев мед. Изяжда се по 1 с. лъж. на ден.


Бронхит
● Приготвя се смес от сока на 1 глава кромид лук, същото количество лимонов сок, 1 с. лъж. мед и половин чаена лъжичка сода бикарбонат. Пие се 3 пъти на ден половин час преди ядене.
● Изцежда се сокът на 1 голяма глава кромид лук и се изпива. Процедурата продължава 1 седмица.
● 1 обелена и нарязана на ситно глава лук се слага в 1 ч. чаша чисто домашно вино. Сместа ври 15 минути. Като се поохлади, се прибавя 1 ч. чаша мед и се разбърква. Взема се по 2 с. лъж. 3 пъти дневно след ядене.

Бронхиална астма
● В 1 литър вода се варят 3 нарязани глави кромид лук и 2 ч. лъж. анасон, докато течността остане наполовина. Прецежда се и се добавя 500 г мед. Обърква се добре. Пие се 3 пъти дневно половин час преди хранене.
● Нарязва се на филии кромид лук и се нарежда в бурканче за конфитюр – един ред лук, един ред захар. Отгоре обезателно да има слой захар. Стои така 24 часа. От получената смес един път дневно се взема 1 с. лъж. на гладно.
● За отделяне на храчки при белодробни възпаления се взема 3 пъти на ден по 1 ч. лъж. сок от кромид лук, примесен с мед или захар.
● 4-5 големи глави кромид лук се нарязват с люспите и се накисват за 2 седмици в 1 литър ракия. След този срок се излива 1 ч. чаша восък (на слънце или до печката), разбърква се добре и се прецежда. Пие се по 1 с. лъж. 3 пъти на ден преди хранене.

Виж още за: