Медът е универсален лечител

Последна промяна на 04 July 2024 в 22:14 32 0

Здравословните качества на меда са използвани при много състояния. Народната медицина открай време го свързва дори с лечението на сърдечно-съдови проблеми и стомашни язви.
Единственото ограничение по отношение на консумацията на мед се отнася за деца под 1 година.

За рани: маже се върху тях и медът бързо прониква в наранената тъкан, като спомага за по-бързото заздравяване. Препоръчва се и при изгаряне и ухапвания – за предпазване от инфекции.

При алергични реакции: 1 с. л. мед (най-добре непреминал термична обработка) на ден е способен да направи почти чудеса.

За лечение на кашлица: Източната медицина препоръчва мед да се постави в средата на една издълбана круша, да се подгрее на пара 10-15 минути и след това да се изяде на 2 пъти през деня.

Против запек: 1 ч. лъж. мед се разтваря в чаша затоплена вода и се изпива на глътки.
Рецептите са прочетени в дебелите книги и старите вестници, продавани от знаменития Узунджовски панаир, просъществувал няколко века в Османското владичество, провеждан ежегодно и продължавал 40 дни с търговци и гости от три континента – Азия, Африка, Европа.

В 1 с. лъж. пчелен мед (която тежи около 12 грама) се съдържат около 500% от дневната препоръчителна доза селен. Дори само съдържанието на рутин оправдава системното употребяване на пчелния мед. Той може да спре, а в много случаи и да лекува болести на очите като фонова ретинопатия и ретинални съдови изменения.

Изключително важна добавка за строги вегетарианци – най-вече заради незаменимите аминокиселини, които превъзхождат тези на месото. Препоръчва се и за активно спортуващи, както и след прекарване на тежки заболявания, след сложни операции и др.

В Китайската народна медицина се определя като средство, зареждащо с енергия.
Пчелният прашец е прекрасен източник на протеини, въглехидрати, витамини, минерали, аминокиселини, хормони, ензими, които помагат да израсне и се поддържа един здрав организъм.
Пчелният мед има добре изразен анаболен ефект. 40% от състава му са белтъчини и съответно съдържат 22 аминокиселини, които лесно се усвояват от организма, поради уникалния му ензимен състав.

Виж още за: