Овесът - стара храна, нови ползи

Последна промяна на 21 January 2018 в 19:52 804 0

В основата на хранителната пирамида са зърнените храни. Защото те са основен източник на енергия. Но е добре да предпочитаме пълнозърнести.
Овесът е една от най-старите храни по нашите земи. Гледали са го за храна още преди 3 хиляди години. За разлика от останалите житни култури той има люспа, която е несмилаема от човешкия организъм. Тази обвивка се отстранява, зърното се суши в пещи, което придава специфичния му аромат. Несмилаемите люспи, добавени в храната, повишават в нея влакнините, което действа активизиращо на стомашно-чревния тракт. Агро техниката на производство на културата включва и задушаване на зърната, което прекъсва ензимното развитие в тях и това прави овеса подходящ за по-дълго съхранение.

Богатство в шепа
Овесът съдържа над 26 био активни вещества. Най-полезен в зрънцето овес е зародишът, изключително богат на витамини В, Е и най-жизнено необходимите мастни киселини. В зародиша се открива и полезната олеинова киселина, каквато се съдържа в зехтина. Любопитното е, че много малко храни са естествен източник на тази олеинова киселина.
Овесеното зърно е богато на витамин В1, желязо, магнезий, фосфор. В него има още витамини В2 и Е, както и минералите цинк, калий, калций.
Заради ниското си съдържание на натрий овесът е изключително полезен за хипертоници, както и при затлъстяване.
Най-нови изследвания откриват в овеса вещества, наречени авенантрамиди. Те дори са кръстени на латинското име на овеса – Avena. Това са вещества с висок противовъзпалителен и антихистаминов ефект. Това означава, че честата закуска с тази стара зърнена култура ще подпомогне здравето на страдащите от алергии.
Според по-нови изследвания едни от най-полезните вещества, съдържащи се в овесеното зрънце, са бета глюканите. Това са разтворими влакнини, полезни за храносмилателния тракт, които, намалявайки повторното усвояване на жлъчните киселини, спомагат за контрола на лошия холестерол, за намаляване на нивата на холестерол в кръвта. Ползата е и в още една насока – бета глюканите забавят абсорбцията на гликозата, т.е. след хранене със зърнената закуска намалява скокът на нивата на кръвната захар. Това го прави полезна храна и за хора в преддиабетно състояние или с диабет.

Глутен
По принцип овесът е култура без глутен. Проблемът е, че при прибирането на реколтата от полето той може да се обърка с други житни глутен-съдържащи култури, като пшеница и ръж. Ако е отглеждан в защитени места, той е подходяща храна за деца с глутенова ентеропатия (непоносимост, която налага спазване на глутенова диета през целия живот)

Децата имат нужда от храна за мозъка
Мозъкът има нужда от енергия, която му носят въглехидратите. Те трябва да са под формата на полизахариди, които отдават енергия по-дълго време. Хората на интелектуалния труд и особено децата трябва да са особено взискателни към закуската си. Тя, като най-важното хранене за деня, трябва да съдържа много полезни вещества. В нея трябва да се включат източници на гликоза, които бавно ще освобождават енергия и ще осигуряват на мозъка енергия и концентрация през целия ден. Сандвич с пълнозърнеста филийка хляб или овесени ядки с плодове са чудесен вариант за закуска. Добра алтернатива за децата, които не обичат много неща, са зърнените закуски с прясно мляко, защото те в атрактивен вариант предлагат полезни вещества. Но когато купувате гледайте етикетите – в детската храна трябва да има възможно най-малко количество захар и за предпочитане да е обогатена с калций, фибри и други полезни вещества.