Ползите и вредите от солта

Последна промяна на 15 January 2018 в 21:53 692 0

Древноримският учен Плиний Стари провъзгласил, че слънцето и солта са най-важни за живота на земята. Векове наред много лечители са използвали бялото злато като лекарство. Противниците на солта твърдят, че ако я изключим от храната си, ще сме по-здрави и ще живеем по-дълго. Но резултати от ново изследване опровергават това твърдение. Недостигът на сол в организма води до поява на жажда, чувство на умора и мускулни спазми. Симптоми като слабост, загуба на апетит и гадене също издават дефицит на сол.

Коя сол да изберем?
Обикновената готварска сол не съдържа микроелементи. Съвременните технологии за пречистване на солта я лишават от ценните за човешкото здраве елементи йод, манган, литий, селен, цинк и други. В страни като Испания, Венецуела, Япония, в които традиционният начин за добиване на сол е чрез изпаряване на морската вода на слънце, много рядко се срещат заболявания като рак на лимфната система, инфаркт, преждевременна атеросклероза, старческа деменция. А народите, които разполагат с изобилие от пресни морски дарове и морска сол, доказано се радват на дълголетие. Така че „правилната” сол в умерени количества е необходима за нашия организъм.

Кога да изключим солта?
Има заболявания, при които солта се явява противопоказание: на бъбреците, на сърдечносъдовата система, хипертония, затлъстяване и онкологични болести.

Как да солим?
Когато готвим, трябва да ползваме по възможност пресни зеленчуци, месо, и да ги солим по малко. Обработени продукти като кайма, колбаси и др. от магазина са наблъскани със сол.
В лекарство или в отрова солта я превръща единствено количеството.

Препоръчителните дози сол варират от 0,5 до 5 грама на ден.

Виж още за: