Повече зеленина срещу пролетната умора

Последна промяна на 08 април 2019 в 15:36 536 0

За да премахнете признаците на пролетна умора включете в менюто си повече зеленина: пресен лук и чесън, коприва, зелени салати, лапад, киселец, копър и магданоз. Съдържащите се в тях натурални витамини са за предпочитане пред хапчетата заместители. Организмът възприема и най-качествените препарати като чужд продукт, затова е склонен да ги разрушава. Освен това те претоварват черния дроб с работа. Докато естествените са общодостъпни, лесно се усвояват и притежават мощен лечебен ефект.

* Зеленият лук и чесън са богати на ароматни вещества, фитонциди, минерални соли, микроелементи и витамини. Лукът съдържа каротин, витамин С, Е, В1, фолиева киселина, соли на калия и желязото. Двата зеленчука са отлично профилактично средство срещу авитаминоза и грип. Древните египтяни смятали дивия лук за свещено растение, а римляните го използвали за пречистване на стомаха и кръвта.

* Склад на витамини е и копърът. Той съдържа витамин С, В, каротин, никотинова и фолиева киселина, много ценни микроелементи – соли на калция, желязото, калия и фосфора. Доказано е, че понижава кръвното налягане. Помага при стомашно-чревни болести, влияе благотворно на сърдечната дейност. Пресният копър е профилактика срещу главоболие и заболявания на кръвоносните съдове.

* Връзка магданоз задоволява дневните ни нужди от витамин С и каротин. С такова високо съдържание на аскорбинова киселина не могат да се похвалят дори лимоните. В зелената подправка се крие богат набор от витамини – В1, В2, К, РР, соли на калия, калция, фосфора, желязото, магнезия. Прясно изцеденият сок от магданоз подобрява стомашната секреция и нормализира киселинността на стомашния сок. Лековити са и корените – те съдържат каротин, важен за очната ретина.

* Листните салати също са с високо съдържание на витамини С, В1, В2, Р, К, Е, каротин, въглехидрати, минерални соли на калия, калция, фосфора, магнезия. Те нормализират стомашната дейност, укрепват кръвоносните съдове, подобряват съня, притежават меко диуретично действие. Стимулират кръвтворната дейност и изпразването на жлъчния мехур, оздравяват червата, възбуждат апетита.
Киселецът расте по поляни и ливади, но много хора предпочитат да го засадят в градината си. В природата няма друго растение, толкова богато на оксалова киселина, без която е немислима обмяната на веществата. Високо е и съдържанието на калий, чийто дефицит е често срещано явление. Киселец обаче не се препоръчва при склонност към бъбречни камъни и при повишена стомашна киселинност.

* Тонизиращо растение е и глухарчето. То помага при болести на стомашно-чревния тракт, подобрява апетита, стимулира изхвърлянето на холестерина от организма. Препоръчва се за профилактика против атеросклерозата.
Спанакът е незаменим помощник в борбата срещу последиците от зимната авитаминоза. В листата му се съдържат един и половина пъти повече белтъчини, отколкото в млякото, а витамините и микроелементите – А, С, Р, РР, К, Д, Е, В3, В6, Н, почти не се разрушават след топлинна обработка. Богат е и на желязо и фолиева киселина.