За кого е полезно пилешкото

Последна промяна на 13 March 2018 в 20:50 758 0

По принцип пилешкото е месото, препоръчвано на възрастните хора, защото то е по-диетично, по-бедно на мазнини, които, знаем, са бич за артериите. Същевременно възрастният човек не трябва да се лишава напълно от месо заради риска от недостиг на желязо, витамин В12, защото това може да доведе до анемия и дори до деменция.
Пилешкото месо е подходящо за диетата на спортуващите и упражняващите физически труд, защото те имат нужда от протеини.
Оказва се, че пилешките дробчета са относително богати на селен - елемент, който неутрализира въздействието на т.нар. свободни радикали. Селенът се препоръчва на страдащи от синдром на Хашимото и други заболявания на щитовидната жлеза. Взимането на хранителни добавки, съдържащи селен, е коварно, защото проучвания показват, че се увеличава рискът от развитие на диабет. Затова е най-добре да си го набавяме от храни. Богати на селен са рибите и морските дарове, агнешко, грис, пшеничен зародиш и трици, още чесънът, както и сланинката, но с нея не бива да се прекалява.
Проблемът с пилешкото е, че, за да е полезно, то трябва да е домашно или поне от добра ферма, а не тъпкано с хормони. Най-полезно е пилешкото варено на супа, задушено на пара със зеленчуци или запечено без мазнина на тефлонов тиган с гарнитура от свежа салата.