Бъбреците искат 8 чаши вода

Последна промяна на 28 септември 2018 в 08:29 1187 0

Отделителната система страда както при дехидратация на организма, така и при свръх консумацията на течности

Задължително пийте вода при световъртеж, главоболие и умора

Човек е съставен от 75% вода. Това означава, че течностите имат първостепенна роля за функцията на тъканите и органите, синтеза и транспорта на молекули, ензими, хормони, както и изхвърлянето на ненужните отпадни вещества. Общият тонус на организма, както и функцията на нервната система, директно се нарушават при дехидратация (недостиг на вода) или хиперхидратация (излишък на вода).

Водата е нещото, без което човек не би могъл за живее качествено. Тъй като тялото всекидневно губи част от телесните си течности, те трябва да се възстановяват чрез пиене на чиста изворна вода и консумирането на храни с високо съдържание на течности. Но тук трябва да се направи едно уточнение – често се пренебрегва фактът, че освен недостатъчния внос, прекомерният прием на вода също може да бъде опасен. Един от органите, който има най-голямо значение за водния метаболизъм, е бъбрекът.
Питали ли сте се някога как точно преминава водата през тялото? Тази дейност влиза в задължението преди всичко на отделителната система, част от която са бъбреците. Там, под действието на регулаторни механизми, се задържа точно толкова течност, колкото е необходима в дадения момент за тялото. Тя се филтрира от кръвта, където е попаднала преди това от храносмилателната система. По този начин водата буквално се „прецежда” през органите, задвижвайки жизненоважни процеси.
Ясно е, че

при недостиг на вода настъпва увреждане в метаболизма на организма. Бъбреците нарушават филтрационната си функция, задържат се някои вещества, а се изхвърлят други. Освен това се концентрира урината, което предразполага за възникване на инфекции по целия ход на отделителната система.

Колко вода всъщност трябва да пием
В интерес на истината медицината не разполага с предписания колко течности е необходимо да се приемат за едно денонощие, за да бъдат здрави бъбреците и целият организъм. Приема се, че при здрав организъм трябва да се пие по около 30 милилитра вода на килограм телесно тегло.
Или иначе казано, ако човек тежи 100 килограма, той се нуждае от около 3 литра вода дневно, ако е 70-75 килограма – от 2 литра, а ако е под 50 килограма – ще му стигнат и литър и половина. Това обаче не включва само чистата вода, а и онази в супите, чайовете, соковете и т.н., особено в случаите, когато те заемат голям дял от ежедневното ни меню.
Добре би било да се знае, че има и състояния, които излизат от стандартните норми и препоръки. Например, когато човек се поти обилно (по-често това се случва през летния сезон), той губи по-голямо количество вода. Спортуващите хора също се изпотяват обилно и при тях загубата на течности може да достигне 1000-1500 милилитра за една по-дълга тренировка, която завършва със сауна.
Или иначе казано, ако не пият достатъчно вода или специални напитки с електролити и витамини, те могат да си причинят една сериозна дехидратация. Това дава редица негативни последици – може да предизвика срив в артериалното налягане, световъртеж, хронична умора, пулсиращо главоболие, спиране на производството на урина и дори остра бъбречна недостатъчност.
Пациентите с остри или хронични заболявания на отделителната, ендокринната и сърдечносъдовата система трябва да са с повишено внимание, когато приемат течности. При тях е особено важно спазването на добър метаболизъм на течностите, защото обратното застрашава да влоши основното им заболяване. Същото важи и за възрастните хора, бременните жени и малките деца. Те имат по-деликатен и фин баланс на течностите, при които дори малко сътресение може да доведе до сериозни последствия.

Сравнително рядко отчитан факт е, че не само недостигът, но и

Излишъкът от течности може да бъде опасен
Сляпото спазване на препоръките за прием на вода води до ситуации, в които човек приема над 3-4 литра в рамките на едно денонощие.Това, особено при възрастните хора с хронични проблеми, както и при пациентите със сърдечни или бъбречни проблеми (особено тези, които ходят на хемодиализа), може да бъде пагубно поради настъпването на хиперхидратация.
Уролозите предупреждават, че бъбреците страдат не само при недостиг, но и при прекаленото пиене на вода. Това ги кара да работят на свръхобороти, което пък води до редица проблеми. Бъбреците не успяват да филтрират течностите и кръвта става по-разредена, отколкото е необходимо. Човек започва все по-често да ходи до тоалетната и да се поти обилно, дори да не се движи активно. Балансът на солите в организма също се нарушава от прекомерно високите нива на течности.
Възможно е да се стигне дори до т.нар. водна интоксикация и човек да изпадне в кома. Независимо от усърдието, с което работят бъбреците при свръх приема на течности, те не успяват да се изведат от тялото и се натрупват в мозъка, като раздуват клетките – получава се животозастрашаващ оток. Ето защо, когато човек усети, че страда от главоболие, странна отнесеност и сънливост, както и че твърде често ходи до тоалетна, трябва да намали приема на течности. Така ще даде шанс на бъбреците си да изхвърлят ненужната вода от тялото.