Да използваме възможностите на водата, за да бъдем здрави

Последна промяна на 16 ноември 2018 в 08:29 914 0

Пийте по чаша вода на гладно сутрин

Топлата вода на гладно събужда тялото ни и активира процесите в него. След това денят ни минава много по-добре. Ако е хладка или топла, тя не причинява стрес, както студената, а помага за детоксикацията, активира перисталтиката и регулира наднорменото тегло. Поне една чаша топла вода сутрин дори може да помогне за излекуване на някои болести. Особено тези, свързани с храносмилателната и отделителната системи. Топлата вода разгражда натрупаните по стените на стомаха и червата шлаки и помага за тяхното извеждане извън тялото. Разрежда кръвта. Намалява напрежението върху кръвоносните съдове, може да помогне за коригиране на налягането – ниско или високо. Извеждайки токсините от организма ни, всички органи работят по-добре и като цяло се чувстваме по-здрави.

Контрастните душове
Редовното прилагане на контрастни душове с течение на времето укрепва защитните сили на организма, стимулира обмяната на вещества в тялото и кръвообращението.
Не бързайте с обаче с тях. Като начало, не ги правете на пълен стомах. Дайте си време да свикнете с рязката смяна на температурата. Студените душове трябва да бъдат с температура около 10-12 градуса. Дръжте пусната студената вода, докато кожата се зачерви леко. Важно е преди всяка смяна към студен душ тялото да бъде добре затоплено преди това. След душ никога не подсушавайте с кърпа кожата, а само я изтръскайте от водата. След това веднага се облечете. Добре е да се раздвижите леко.

Ако трудно заспивате вечер - контрастна вана за крака
Тя помага при смущения в оросяването на крайниците, при нервност и студени крака. Напълнете един леген със студена вода и друг един леген с топла вода, около 37 градуса. Сега започнете да потапяте краката първо в топлата вода за 5 минути, после в студената за 15 секунди. Винаги завършвайте със студената вода и след това слагайте чорапи.

За цялостен добър тонус - обливане се със студена вода
Това ще стимулира оросяването и е полезно за вените, като облекчава състоянието при разширени вени. Започнете да обливате с топла вода задната част на стъпалото на десния крак, продължете нагоре към коляното и отново спуснете надолу струята вода. После направете същото и с левия крак. Сега е ред и на другия крак. Накрая сложете топли чорапи и се раздвижете, докато ви стане приятно топло.

Студени компреси на ръцете
Те стимулират оросяването и облекчават главоболието. Потопете в студена вода първо дясната, после и лявата ръка, всяка за около 6 до 30 секунди, в зависимост от това какъв е вашият праг на търпимост. После се отръскайте от водата, но не я попивайте с кърпа. Накрая сложете топла дреха.

Студени обливки на лицето
Това приложение на водата е смятано за разкрасяващо, тъй като се стимулира оросяването на кожата на лицето и тя се стяга. Това също успокоява очите след продължително напрежение. Пуснете студената водата да тече и обливайте лицето, като започнете първо от лявата част, преминете през челото и продължите към дясната половина. После върнете струята обратно и повторете няколко пъти. Накрая направете със струята няколко кръга на цялото лице. Попийте водата съвсем леко.

Вземете ароматна вана
След един ден, пълен със стрес, ароматната вана е отлично средство за отпускане и същевременно тонизиране на тялото. Изберете си някое ароматно етерично масло и сипете около 10 капки от него във ваната. Успокояващо действие имат евкалиптът, розата, лайката, лимона и иланг иланг. Освежаващо въздействие имат сандаловото дърво, лавандулата, жасминът, ментата, риганът, копърът и босилекът. За да не се появят мазни петна на повърхността на водата във ваната, сипете етеричното масло първо в половин чаша прясно мляко и прибавете 2-3 ч. лъж. мед.

Ходете боси за здраве!
Добре е сутрин да ходите по 3-5 минути боси в росна трева. Преди това краката трябва да са добре затоплени и не бива да изстиват на тревата. След това разтрийте силно стъпалата и обуйте топли чорапи. Така ще подсилите имунната си система, ще подобрите усещането си за допир. Такава разходка е полезна и вечер, след един стресиращ ден.