Делта плюс – новият вариант на корона вируса


Болест : ковид-19

Последна промяна на 17 ноември 2021 в 10:00 158 0

Светът все още не успява да се справи с пандемичното разпространение на Делта варианта, а вече се „сдоби“ и с неговия мутагенен вариат - Делта плюс. Засега експертите дават различни оценки за опасността от този вариант и призовават да се изчака да приключат всички изследвания в тази насока и тогава да се правят окончателни заключения. В този смисъл СЗО е класифицирала Делта плюс като „вариант за наблюдение“ и засега той остава без буква от гръцката азбука. Означаването със собствена буква ще стане тогава, когато СЗО обяви Делта плюс варианта като „обект на загриженост“ или „обект на интерес“. По предварителна информация Делта плюс е по-инфекциозен и по-устойчив към ваксините.

Какво е особеното при Делта плюс варианта?
Новият вариант се отличава с две мутации на повърхностния шипов протеин на вируса. Смята се, че именно на тези мутации се дължи малко по-високата заразност на новия вариант.
За разлика от Делта варианта (известен като индийски щам) и доминиращ у нас, Делта плюс притежава способност за сравнително по-бързо свързване с човешките белодробни клетки. Смята се също, че споменатите мутации спомагат вирусът да може да избегне действието на неутрализиращите антитела. Подобни мутации са били установени и при бета-варианта, открит в Южна Африка и Бразилия. Съществуват опасения на някои учени, че Делта плюс в комбинация с други характеристики на Делта може да направи новия вариант по-заразен и опасен.

Разпространение
Делта плюс, „тръгнал“ от Великобритания през юни т.г., вече е установен и у нас и бързо се разпространява в много страни. Според Британските здравни власти делът на заразените с Делта плюс варианта е около 6% от всички новозаразени. Възможно е вирусът да се разпространява в по-голяма степен, отколкото показват резултатите от изследванията към момента.

Вариантът устойчив ли е на ваксини?
Засега не е доказано по сигурен начин, че новият вариант е по-опасен от Делта. Въпреки това някои експерти изразяват опасения, че мутагенният вариант Делта плюс може да има не само по-висока заразност, но е възможно и да е по-устойчив към ваксини. В момента учените в цял свят изследват въпроса колко ефективни са съществуващите ваксини срещу новия вариант. Правят се предположения, че мутациите може сериозно да повишат резистентността на вируса към ваксините. Изказват се и обратни на това твърдения, че специалистите нямат значими причини да се притесняват относно новата опция на вируса, като се отбелязва, че Делта плюс е същата версия като Делта, но с две допълнителни мутации. Това, което единствено се знае дотук със сигурност, е че Делта плюс има известна резистентност към комбинираната терапия с моноклонални антитела. Но това едва ли може да бъде от решаващо значение, тъй като самата терапия е експериментална и се предписва само на малък брой пациенти.