Диетата е основният елемент при лечение на панкреатита


Болест : панкреатит

Последна промяна на 13 юни 2021 в 15:55 215 0

Реактивният панкреатит е реакция на задстомашната жлеза към някакво друго заболяване – гастрит, колит, холецистит. Той може да е реакция и на неправилно хранене, както и на прием на някои медикаменти. Затова се нарича реактивен или вторичен.

Основното при неговото лечение е да се открие първопричината и да се избавите от нея. Ако това не се направи, измененията в задстомашната жлеза ще прогресират и реактивният панкреатит с времето ще се превърне в хроничен.

Панкреатитът може да бъде и следствие от вродени аномалии на задстомашната жлеза или на каналите, по които секретът от тази жлеза постъпва в дванадесетопръстника.

При панкреатит изработката на ферменти от жлезата намалява, появяват се болки в корема (в областта под лъжичката или лявото подребрие) без всякакви причини или след прием на храна, повишава се нивото на ацетон в организма, нарушава се храносмилателният процес, появяват се киселини, прилошаване, нарушаване работата на червата.

Ако причината за панкреатита бъде открита веднага и той започне да се лекува, може да се избавите от болестта без никакви последствия за здравето. Желателно е на болния да се осигури покой, а лечението се състои в диета и прием на лекарства.

Във всички случаи трябва да изключите от менюто си мазната храна – месо, колбаси, сметана, сирене. Необходимо е и да ограничите консумацията на солените и пушените продукти, както и на газираните напитки и чипсовете. Месните и рибните бульони е по-добре да се заменят с вегетариански супи. Месото и рибата е най-добре да се приготвят задушени.