Ходенето - най-доброто лекарство за възрастните хора

Последна промяна на 25 януари 2019 в 10:50 1128 0

От здравна гледна точка физическата активност на хората в днешно време е рисково ниска . Затова и програмите за оздравително ходене се посрещат с огромен интерес от все повече хора по целия свят.

Какво ни дава ходенето?
Редовните и продължителни разходки са изключително благотворни за здравето и този ефект се проявява в различни посоки. Нараства нашата устойчивост въобще към хронични заболявания. Безспорно е установено, че ходенето намалява риска от възникването и развитието на едни от най-разпространените болести – сърдечносъдовите, а също и на онкологичните. Заедно с това нарастват шансовете за нормализиране на кръвното налягане, нивото на холестерола и на кръвната захар, на телесното тегло. На колкото по-голяма възраст ставаме, толкова и физическата активност става по-важна за здравето. Затова на нея трябва да се гледа като на едно от най-добрите лекарства и време за това трябва да се намира винаги.

Идеята за 10-те хиляди крачки дневно
В случая важи истината, че всичко ново е добре забравено старо…Теорията за 10-те хиляди крачки се появява за първи път в Япония и то преди около половин век някак си емпирично и без необходимата научна обосновка. След това продължително време остава в забвение. Едва през 90-те години на миналия век теорията започва да се възражда с нова сила, поради получените при научни изследвания убедителни доказателства в нейна полза и бива разпространена по целия свят. Същността на теорията се основава на доказателства от медицински изследвания, че ако всеки ден се изминават 10 хиляди крачки, това е достатъчно да се поддържа необходимото ниво на физическа активност със съответната протекция на здравето. Оказало се, че 10-те хиляди крачки като натоварване са напълно съпоставими с препоръчвания стандартен минимум за физическо натоварване от 150 минути седмично или по 25-30 минути 5-6 дни в седмицата.За да се превърне, обаче, обикновеното ходене в оздравително ходене, което да има благоприятен ефект върху сърцето и съдовете, трябва да имаме предвид ,че не е важен само броят, а и интензивността на изминатите крачки, т.е. ключът към успеха е в скоростта на придвижването. Това означава, че трябва да изминаваме не по-малко от 100-120 крачки в минута и да поддържаме това темпо. Понякога това се оказва не толкова лесно изпълнимо. Затова в такива случаи се допуска изпълнението на цялата дневна програма от 10 хиляди крачки да се изпълни на части, всяка от които е с продължителност най-малко 10 минути.

Практически съвети
За изпълнение на програмата за ходене, както и за по-добрата ни мотивация е необходимо да се снабдим с крачкомер. На практика, като достатъчен минимум е необходимо крачкомерът да отчита времето и броя на изминатите крачки.
На първо място е необходимо да си поставим цел според възрастта и индивидуалните ни функционалните възможности. За по-възрастните хора, както и за хората, които се придвижват по трудно или имат хронични заболявания, 10 хиляди крачки дневно може да се окаже по-трудно изпълнима цел. В такива случаи, както отбелязахме по-горе, е възможно изпълнението на цялата дневна програма от 10 хиляди крачки да се изпълни на части, всяка от които с продължителност най-малко 10 минути.

Ходенето срещу наднорменото тегло
У нас наднорменото тегло е здравен проблем за голяма част от населението. Ходенето може да бъде отлично средство за нормализиране на теглото, като при това броят на крачките, които трябва да бъдат изминати, следва да бъде съобразен с възрастта и пола.Специално при възраст над 60г. за нормализиране на теглото са необходими 8 хиляди крачки дневно. Вече отбелязахме, че тази програма може да бъде разбита и на отделни части от по 10 минути всяка в рамките на деня. В началото от важно значение е да определим колко крачки средно за ден изминаваме в обичайното си всекидневие, така да се каже при „нормален режим“. За тази цел през първите няколко дни трябва да носим крачкомера със себе си. За да привикнем постепенно с маршрута, който ще изминаваме, и за да избегнем натрупване на излишна умора, трябва постепенно да добавяме към изминатото разстояние по 300-500 крачки дневно.