Кардиологът Кямуран Местан: Възрастните и хронично болните са по-уязвими за ковид-19

Последна промяна на 09 септември 2021 в 09:20 1139 0

Д-р Кямуран Якуб Местан завършва Медицина в Тракийския университет в Стара Загора. През 2004 г. придобива специалност вътрешни болести, а през 2007 г. - кардиология. Специализира в Университетската болница в Стара Загора и в Националната кардиологична болница в София. Притежава сертификати по инвазивна кардиология и е носител на експертно ниво по ехокардиография. Участва в научни прояви из страната и чужбина. Управител е на голяма частна кардиологична практика, включваща кабинети в градовете Кърджали, Крумовград и Ивайловград. От 2020 г. е собственик на медицински център „Родопимед”. Синът му е студент по медицина в Медицинския университет в София, а дъщеря му учи в езикова гимназия “Христо Ботев” в Кърджали.

- Какво ще посъветвате читателите, които страдат от сърдечносъдово заболяване и са поразени от коварния ковид-19?

- Здравейте, д-р Какарашев, и аз като теб чета редовно вестник "Трета възраст". Това е любимият вестник на възрастните хора, включително на моите близки, приятели и познати. Като кардиолог с повече от 20 години стаж горещо съветвам хората в зряла и напреднала възраст да си пазят сърцето от ковид-19. С този ужас шега не бива. Много хора загубихме именно поради инфаркти, причинени от коварния вирус. От ковид-19 нелепо си отиват предимно прехвърлилите 60 години, не само поради възрастта им, но и поради хроничните им заболявания.

Според Съвета по хипертония към Европейското общество по кардиология трябва да се подхожда внимателно към пациентите, страдащи от високо кръвно налягане и други сърдечносъдови заболявания - те в никой случай не бива да прекъсват лечението си. На сайта на кардиологичното общество пише: Съветът по хипертония настоятелно препоръчва на лекарите и пациентите да продължат лечението с обичайната си антихипертензивна терапия, тъй като няма клинични или научни доказателства, които да подсказват, че лечението с ACE-инхибитори или ARB-медикаменти трябва да бъде прекратено поради инфекцията COVID-19. Необходимо е повишено внимание към пациентите, постъпили за лечение на инфекция, причинена от коронавирус, които страдат от диабет или сърдечносъдови заболявания, като се вземат предвид два фактора: участието на ACE2 и ефектите на вируса върху сърцето. Пациентите не бива да си спират сами лекарствата, които приемат за лечение на артериална хипертония или друго сърдечносъдово заболяване. Ако нещо налага спиране или промяна на лечението, нека това да стане със знанието и по препоръката на специалист-кардиолог. Така рискът да се получи нежелан ефект върху пациента значително се редуцира.

- Възрастните хора обикновено не сядат на трапезата без алкохол за наздравица. Като ударим по чаша ракия и вино, ще се опазим ли от коронавируса?

- Няма лошо да се чукнем за здраве, ама това няма да ви опази от лошия вирус. Предпазването става със спазването на трите "Д", а именно Дистанция, Дезинфекция и Дисциплина. Дисциплината в този случай включва преди всичко правилното носене на маски, които са сертифицирани и не са поставени като лигавници под брадичката. Маската предпазва отделянето на вируса от човека, който я носи, така също го предпазва да не вдиша или погълне вируса от заобикалящата го среда. Затова маската е най-важното средство в предпазването. На следващо място е дистанцията. Колкото по-голямо е разстоянието между хората и по-кратък е контактът между тях, толкова по-малка е вероятността да се предаде вирусът от човек на човек. Прието е това разстояние да бъде около два метра. Говори се, че това лято по заведенията в Гърция няма да се пуска музика, за да се чуват хората при разговор по между им и да не се налага да си говорят силно и близо един до друг. Третото нещо е дезинфекцията. Дезинфекция се прави на ръце, повърхности и помещения с подходящите препарати.

Колкото до тютюнопушенето, в началото на пандемията се прокраднаха някои мнения, че пушачите по-малко се заразяват и съответно по-леко боледуват, поради това, че никотинът блокира рецепторите, които са свързани със залавянето на вируса и влизането му в дихателните пътища. Други отхвърлиха подобни твърдения и категорично заявиха, че тютюнопушенето няма такъв ефект. Факт е, обаче, че цигареният дим уврежда епитела и повърхностния слой в дихателните пътища и те стават чувствителни към проникване в организма на всякаква инфекция. Освен това цигареният дим съдържа стотици токсични вещества, които увреждат защитните механизми на този епител.

За кръвните групи нещата изглеждат горе-долу по същия начин - виждаме, че хората от всички кръвни групи се разболяват и никоя кръвна група не опазва хората от коронавируса. Различните държави, различните етноси и нации имат различна честота на кръвните групи, така че трудно би могло да се каже, че някоя кръвна група предпазва от ковид-19.

Същото нещо важи и по отношение на консумацията на алкохол. По принцип на балканския полуостров се консумират големи количества концентрирани спиртни напитки. Появиха се съобщения, че хората, консумиращи умерени количества алкохол, по-малко се заразяват и по-леко боледуват от ковид. Към момента това все-още не е доказано научно и не са събрани необходимите доказателства.

- Освен че сръбват алкохол, повечето възрастни хора. Трябва ли да се откажат от пороците си, ако преболедуват ковид-19 ?

- Със сигурност е добре да се откажат от тютюна и алкохола, ама от секса да не се отказват! Приключенията в леглото са хубаво нещо и са полезни за сърцето, защото са свързани с позитивни емоции и с физическа активност! Боледуването от ковид е един добър повод човек да се откаже най-вече от тютюнопушенето. Колкото по-навреме се премахне токсичното въздействие на тютюна и алкохола върху организма, толкова по-добре. Това ви дава шанс да живеете по-дълго и да сте по-здрави. Хората са казали "Прекален светец и Богу не е драг", така че при атеросклероза и при исхемична болест на сърцето ви препоръчвам да си пийвате по малко качествен алкохол, ама без да прекалявате с ичкията!

- Как и защо ковид уврежда сърцето?

- Ковид-19 може да засегне сърдечния мускул и да причини миокардит. Посредством разни имунни механизми може да доведе до набиране на течност в сърдечната торбичка и последствията да бъдат животозастрашаващи. Може да се появят ритъмни и проводни нарушения.

Коронавирусната инфекция засяга коронарните артерии. Развива се васкулит, който води до тромбообразуване и до миокарден инфаркт. При коронарна атеросклероза и вдигане на температура сърдечната честота скача нагоре, кислородната консумация на сърцето се увеличава и човекът може да получи миокарден инфаркт от разкъсване на атеросклеротичната плака.

- Вярно ли е, че ковид-19 прилича на смъртоносния SARS?

- Да, ковид е така да се каже баджанак на SARS и тези от вас, които преди 12 години го преживяха, днес са с ужасни последствия - 68% страдат от хиперлипидемия; 60% са с нарушения на глюкозния метаболизъм и 44% са с нарушения в сърдечносъдовата система.

При ковид-19 най-честото късно усложнение от страна на сърдечносъдовата система е повишаването на сърдечната честота. Когато болният премине от легнало в право положение, пулсът му рязко скача нагоре и той получава сърцебиене, замаяност и треперене. Може да има задух и нощното изпотяване.

Прави се ехокардиография за потвърждаване или изключване на дилатативна кардиомиопатия, която се изразява в отслабване и разширение на сърцето. При ковид - сърцето се уврежда както от самия вирус, така и от медикаментите, които се прилагат за лечението на коронавирусната инфекция. Противовирусните лекарства могат да причинят сериозни аритмии, да доведат до тежки нарушения в проводната система на сърцето, да намалят съкратителната способност на сърдечния мускул и в крайна сметка да стане така, че пациентът да не може да поддържа нормално артериално кръвно налягане. Обикновено тези пациенти се влошават в реанимация и изходът им е фатален. При COVID-19 възникват сърдечни проблеми, които могат да бъдат вследствие на самото лечение и те трябва да се консултират с кардиолог.

- Защо страдащите от диабет и сърдечносъдови заболявания са по-уязвими по време на пандемията от COVID-19?

- Най-уязвимата група от обществото ни по време на пандемията от COVID-19 са възрастните хора и тези със съпътстващи хронични заболявания, най-вече страдащите от захарен диабет и от сърдечносъдови болести. Съществуващите данни показват, че смъртността е най-висока при пациенти, които са се заразили с новия коронавирус и същевременно са страдали от захарен диабет, мозъчно-съдова болест, високо кръвно налягане или имат някаква сърдечна патология. Особено впечатление прави, че тези състояния често се лекуват с една група лекарства, наречени инхибитори на ангиотензин-конвертиращия ензим (ACE-инхибитори). Коронавирусът ни заразява, като се свързва към клетките на дихателната система чрез ангиотензин-конвертиращ ензим 2 (ACE2), който се разполага по повърхността на епителните клетки на белия дроб, червата, бъбреците и кръвоносните съдове. Можем да направим следното сравнение: вирусът има ключ само за ключалката ACE2 и тя му е нужна, за да “отключи” и влезе в клетката. Освен това, при пациенти с диабет тип 1 или тип 2, които се лекуват с АСЕ инхибитори и блокери на рецепторите за ангиотензин II тип I (ARB), количеството на АСЕ2 върху клетките значително се увеличава, а това води до по-лесно проникване на опасния вирус в клетките и тяхното заразяване. От своя страна, хипертонията също се лекува с АСЕ инхибитори и рецепторни блокери на ангиотензина, което води до увеличаване на АСЕ2. Количеството на АСЕ2-рецепторите се повишава от лекарствата, които се използват за лечение на захарен диабет, както и при употребата на ибупрофен. Така при лечение с АСЕ-инхибитори и прилагане на ARB-препарати рискът от заразяване с COVID-19 се увеличава, заради по-големия брой “ключалки” ACE2 по повърхността на клетките. Известни са случаи, при които пациентите първо са потърсили лекарска помощ поради сърдечни оплаквания, без респираторни симптоми, и едва след това е било установено, че те са заразени с вируса. При една част от починалите, които преди това не са страдали от сърдечносъдово заболяване, се наблюдавала значителна увреда на сърцето, като някои от тях са получили сърдечен арест по време на лечението си в болницата.

- Д-р Местан, вие имунизирахте ли се срещу ковид-19 и препоръчвате ли на хората да се ваксинират?

- Да, самият аз се ваксинирах. Нямам никакви проблеми след приложението на двете дози и сега работя без притеснение и спокойно с ковид-пациенти. Препоръчвам на всички хора да се ваксинират срещу ковид-19. Така ще изградим дългоочаквания колективен имунитет и отново ще заживеем нормално. Независимо дали сте здрави или имате някакви хронични заболявания, отидете при вашия личен лекар и се консултирайте с него. Той познава най-добре здравословното ви състояние и има компетентността да ви препоръча най-подходящата за вас ваксина.