Когато се простудим


Болест : простуда

Последна промяна на 15 April 2019 в 00:11 1152 0

* Природните лечебни средства отдавна играят съществена роля при лечението на простудните заболявания. Широко употребявани са корените на бялата или медицинската ружа. Използват се за успокоение на кашлица, при коклюш, пресипнал глас, ангина, бронхиална астма и други.

* Също с успех се използват корените на игликата. Прилагат се при възпаление на дихателните пътища, съпроводени с кашлица и при астма.

* От растението салеп използваме част от младите грудки. Прилагат се като топла отвара при възпаление на горните дихателни пътища и възпалителни процеси в устната кухина.

* Градинският чай и липовият цвят са също широко използвани, не само при простудни, но и при по-тежки заболявания. Притежават потогонно, леко противовъзпалително действие, омекчаващо дихателните пътища. Препоръчват се при фарингити, ларингити, ангина, възпаление на венците (жабуркане), при кашлица от различен произход, висока температура и др.

Макар и по-рядко, но все още се прилага лечение с компреси. Те биват съгряващ компрес, студен компрес и горещ компрес. *Съгряващият се прилага при ангина, бронхит, простудни болки в мускулите, съдови спазми, възпаление на ставите и на ушите и т. н.

*Студеният компрес се препоръчва при упорито главоболие, предизвикано от прилив на кръв към главата или от висока температура. Добър ефект има и при кръвотечения от носа и разтягане на ставните връзки.

*Горещият компрес се назначава при мигрена, чревни и бъбречни болки. В никакъв случай обаче на трябва да се прави загряващ или горещ компрес, ако няма лекарско предписание! Особено това е опасно при болки в коремната област!

**Сухите вендузи са също старо, забравено, но много полезно средство. Представляват специални стъклени чаши с дебел заоблен ръб. Могат да се използват обаче и обикновени чаши със заоблен ръб. Поставят се върху здрава кожа, след като въздухът в тях се изгони посредством бързо вкарване на пламък. Поставят се най-често на гърба и страничните части на гръдния кош, но никога в областта на сърцето. Прилагат се при остри възпалителни заболявания на дихателните органи, възпалителни и застойни явления в бъбреците, остри общи инфекции.