Коклюш


Болест : Коклюш

Последна промяна на 02 May 2024 в 10:46 172 0

През последните месеци се наблюдава увеличение в пъти на броя на болните от коклюш в редица европейски страни, както и у нас.
Коклюшът е силно заразна инфекция, която засяга дихателните пътища, познат е и като магарешка кашлица. Преди да бъде разработена ваксина, коклюшът се смяташе за изключително детска болест. Сега той засяга предимно деца, при които не е завършен пълният курс на ваксинация, както и юноши и възрастни, чийто имунитет с течение на времето е отслабнал. Смъртните случаи, свързани с коклюша, са редки, но най-често се срещат при кърмачета. Ето защо е особено важно бременните жени, както и други хора, които ще имат близък контакт с бебе, да бъдат ваксинирани срещу коклюш.

Симптоми
След заразяване с коклюш трябва да минат около 7 - 10 дни (инкубационен период), за да се появят признаци, въпреки че понякога това може да отнеме и повече време. Те обикновено са леки в началото и наподобяват тези на обикновена настинка:
- Хрема;
- Запушване на носа;
- Зачервени очи със сълзене;
- Повишена температура;
- Кашлица.
След 1 -2 седмици симптомите се влошават. В дихателните пътища се натрупва гъста слуз, което причинява неконтролируема кашлица. Тежките и продължителни пристъпи на кашлица могат да провокират:
- Повръщане;
- Зачервено или посиняло лице;
- Силна отпадналост;
- Всяко следващото вдишване на въздух завършва с висок писклив звук, наподобяващ „уоп“, но този характерен звук не се среща при всеки болен от коклюш.
Понякога упоритата надигаща се (пристъпна) кашлица може да е единственият признак, че юноша или възрастен има коклюш. При кърмачетата може изобщо да няма кашлица. Вместо това те могат да имат силно затруднено дишане.

Причинител
Коклюшът се причинява от вид бактерия. Когато заразеният с коклюш човек кашля или киха, малки капчици, натоварени с микроби, се разпръскат във въздуха и се вдишват от всеки, който се намира наблизо.

Рискови фактори
Ваксината срещу коклюш се прави на шест приема във възрастта до 12 г., като след тази възраст постваксиналният имуннитет започва да отслабва или да изчезне напълно. Това прави повечето юноши и възрастни податливи на инфекцията по време на епидемия. Бебета на възраст под 12 месеца, които не са ваксинирани или не са получили пълния набор от препоръчани ваксинации срещу коклюш, имат най-висок риск от тежки усложнения.

Имунопрофилактика на коклюша
Най-сигурният начин за предотвратяване на коклюша е ваксинацията. Това става чрез прилагане на шесткомпонентна ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш – ацелуларна компонента, инактивирана полиомиелитна ваксина, конюгирана ваксина срещу хемофилус инфлуенце тип Б, рекомбинантна ваксина срещ хепатит Б. Това е ваксината Hexacima.
Ваксинациите срещу коклюш се извършват в шест приема, както следва:
– На 2 месеца;
– На 3 месеца;
– На 4 месеца;
– 1 година след третия прием;
– На 6 години,
– На 12 години.
Ваксината се прилага мускулно в доза 0.5 мл, като страничните ефекти от нея обикновено са леки и могат да включват леко повишена температура, главоболие, отпадналост или болезненост на мястото на инжектиране.
Бустер имунизации при условия на повишен епидемичен риск
- Юноши. Тъй като имунитетът от ваксината срещу коклюш има тенденция да отслабва до 11-годишна възраст, лекарите препоръчват бустерна ваксина на тази възраст за защита срещу коклюш. Шестият прием на ваксината у нас на 12 г. удовлетворява тази препоръка.
- Възрастни. Такава бустерна ваксинация ще намали риска от предаване на коклюш от възрастни на кърмачетата.
- Бременни жени. Здравните експерти препоръчват бременните жени да получат ваксина срещу коклюш между 27-ма и 36-та гестационна седмица. Това може да осигури известна защита на бебето през първите няколко месеца от живота му.

Екстрена профилактика с антибиотици при контакт с болен от коклюш
При наличие на контакт с болен от коклюш лекарят може да препоръча антибиотици за предпазване от развитие на инфекцията при:
- Бременност;
- Възраст под 12 месеца;
- Наличие на заболяване (отслабена имунна система, астма), което може да създаде риск от тежка форма на заболяването или усложнения;
- Обитаване един и същ дом заедно с лице, болно от коклюш;
- Намиращи се в близост с някой, който е изложен на висок риск от развитие на тежка форма на коклюш или усложнения от инфекцията.