Компютърни заболявания

Болестите на съвремието
Болест : компютърна болест

Последна промяна на 17 October 2017 в 07:42 1199 0

Павел е на 28 г. от София. Работи по 10 часа на компютър, без да става. Вследствие на продължително-принудителната позиция, която той заема, се получава набиване на прешлените от врата да кръста. Пациентът започва да се оплаква от схващания и болки в областта на врата, гърба и кръста, вследствие на което следва обездвижване. Поради ограничаване на обема на движение човек с подобни оплаквания започва все по-трудно да става от стола. Болките в гръбнака продължават и се увеличават. Появяват се и други оплаквания, като изтръпване на лява и дясна ръка, мравучкане в областта на пръстите.

Ако не се вземат навреме мерки може да се стигне до усложнения: Появяват се трайни дискови хернии в областта на шийния дял, водещи до атрофия на мускулатурата на ръцете, придружени с болки и изтръпване.

Необходимо е да се предприеме лечение. Ще помогне десетдневен курс, който включва мануална терапия, хиропрактика, остеопатия, специални японски масажи, иглотерапия, лазеракопунктура, електростимулация.

Освен това трябва да се обърне голямо внимание на

ПРОФИЛАКТИКАТА
Преди всичко работното място трябва да е организирано правилно. Гърбът трябва да се държи изправен, като изцяло е опрян на облегалката.

На всеки един час работещият да става от стола и да се разхожда, може да направи и няколко разтегателни упражнения.

Не бива да се стои в една поза – на всеки 20 минути да променя положението на краката, да раздвижва раменете и китките на ръцете.

При ползването на лаптоп или таблет човек може да седне удобно на фотьойла или да легне, но трябва да се има предвид, че тези „удобни” положения на тялото също напрягат раменете, врата и плещите.

За контакти с д-р Захари МИХАЙЛОВ, физиотерапевт в гр. София: тел. 02 852 86 69; GSM 0887 098 919