Някои храни могат да разреждат кръвта

Последна промяна на 09 March 2022 в 22:52 265 0

Понятието „разреждане на кръвта“ не е медицински термин и се употребява за удобство на широката публика, като еквивалент на термина вискозитет на кръвта. Вискозитетът на кръвта представлява съотношението между броя на кръвните клетки и обема на кръвната плазма. Той е един от най-важните показатели за състоянието на кръвта. Колкото по-висок е вискозитетът на кръвта, толкова по-бързо се влошава работата на сърцето. Вискозитетът има пряко въздействие върху кръвното налягане и скоростта, с която кръвта протича през артериите. Увеличаването на коефицента на вискозитета означава, че кръвта се сгъстява и съответно на това транспортната и функция се затруднява. Всичко това води до нарушаване на работата на тъканите и органите на целия организъм, като нараства вероятността от образуване на тромби в кръвоносните съдове

Определени храни имат свойството да разреждат кръвта и по този начин да спомагат за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци и за подобряване на кръвообращението. Това като цяло спомага за намаляване на риска от развитието на сърдечносъдови заболявания, включително инсулт и сърдечен инфаркт. Също така и на едно от опасните усложнения на коронавирусната инфекция, а именно повишената съсирваемост на кръвта, което е свързано с нарастване на вероятността аот образуване на тромби в кръвоносните съдове. Затова е препоръчително храните, които спомагат за разреждане на кръвта, да бъдат застъпени във всекидневното хранене с цел превенция.

Лют червен пипер
Това е един от най-добрите естествени разредители на кръвта. Ако се добавя този вид пипер в менюто, кръвообращението се подобрява. Този ефект се постига благодарение на действието на салицилатите, съдържащи се в пипера.

Канела


Тази подправка е мощен агент, който инхибира съсирването на кръвта и предотвратява образуването на кръвни съсиреци. Прекомерната консумация на тази подправка може да навреди на черния дроб.

Чесън


Силен естествен антиоксидант с мощни противовъзпалителни свойства. Способността на чесъна да разрежда кръвта е толкова силна, че не се препоръчва да се използва заедно с такава група лекарства като антикоагулантите.

Червено зеле
Полезно е за сърдечносъдовата система да се яде всякакъв вид зеле, но червеното зеле съдържа по-високо ниво на калий, витамини С и В. Приемането му има положителен ефект върху състава на кръвта и намалява образуването на тромби.

Джинджифил
Способността на джинджифила да разрежда кръвта е известна от дълго време. В състава на този корен е веществото гингерол, което заедно с мастните киселини Омега-3 и 6 стимулира производството на специални ензими, които предотвратяват слепването на тромбоцитите.
Благодарение на гингерола намалява „лошия“ холестерол в кръвта, както и вероятността от образуването на холестеролни плаки в съдовите.

Храни с високо съдържание на Омега-3
Омега-3 полиненаситените мастни киселини помагат за подобряване на кръвообращението и нормализиране на кръвното налягане. Консумирането на храни с високо съдържание на тези мастни киселини повишава нивото на "добрия" холестерол в кръвта и укрепва стените на кръвоносните съдове.
В допълнение към всички предимства, описани по-горе, Омега-3 намалява и количеството на аминокиселината хомоцистеин в кръвта, чието натрупване в организма причинява увреждане на стените на кръвоносните съдове и по-нататъшно образуване на кръвни съсиреци в тях.
Храните с високо съдържание на Омега-3 включват ядки, мазна риба, зехтин, ленено семе и други подобни.

Зехтин


Консумирането на зехтин поне веднъж седмично намалява активността на тромбоцитите, поради богатото съдържание на антиоксиданти в зехтина. Проучванията показват, че хората, които консумират екстра върджин зехтин, имат по-ниски нива на съсирващите агенти. Но зехтинът не трябва да се подлага на термична обработка, тъй като този начин той губи полезните си свойства. Добавя се към салати, сосове, и др.

Ананас
Този тропически плод съдържа специален ензим - бромелаин, който е смятан за ефективно средство за лечение на сърдечносъдови заболявания и високо кръвно налягане. Проучванията показват, че бромелаинът може да разрежда кръвта и да разгражда образуваните съсиреци. Бромелаинът има и противовъзпалителни свойства.

Чай от лайка


Друг естествен антикоагулант е познатата на всички лайка, която потиска активността на тромбоцитите и предотвратява образуването на тромби. Въпреки че чаят от лайка се смята за доста безопасен, необходимо е внимание, ако заедно с него се приемат лекарства за разреждане на кръвта – антикоагуланти.

Вода
Всичко, което води до сгъстяване на кръвта, увеличава риска от образуването на тромби. За да се предотврати това, всекидневно трябва да се пие достатъчно вода - 1.5 - 2 литра, не по-малко.

Паралелно с включването в менюто на храните, които могат да разреждат кръвта, се препоръчва да се намали консумацията на сладки, мазни, пикантни, нишестени храни, като се увеличи дела на плодовете и зеленчуците в менюто.