Остеопороза


Болест : остеопороза

Последна промяна на 14 April 2018 в 23:01 1000 0

„Тихият крадец”, както някои наричат остеопорозата, е скелетно (костно) заболяване, което се характеризира с нарушена костна здравина, повишаваща риска от счупване.
Остеопорозата не убива внезапно, а дълги години протича напълно „тихо”, докато не предизвика сериозна фрактура (счупване), обикновено на бедрената шийка или на гръбначни прешлени.
Витамин К2 играе съществена роля за костния метаболизъм. Всекидневният му прием в съчетание с витамин D3 може да намали риска от счупвания при пациенти с остеопороза.

Бичът остеопороза поваля предимно жените
След 50-55 години всяка трета жена боледува от остеопороза. Затова измерването на костната плътност е задължително при жени над 55 години и мъже над 65 години. След първото изследване лекарят ще определи последващата периодичност. И да не се забравя, че всичко може да започне с неподозиращо с години ниско ниво на витамин D в кръвта. Това също трябва да се проверява.

Витамин К е важен! Вижте в кои храни го има

Витамин К1 е открит в края на 1920 г. и основната му функция е съсирването на кръвта. Той е с растителен произход. Представлява 90% от общото съдържание на витамин К, който приемаме с храната, затова е почти невъзможно да се стигне до неговия недостиг.
Витамин К2 е с животински произход и представлява 10% от общото количество витамин К, доставено с храната. Причините за недостиг на витамин К са разнообразни: нисък прием на храна, употреба на медикаменти (антибиотици, антистимуланти), чернодробни заболявания. С годините продукцията на витамин К в човешкия организъм намалява.
Храни, които съдържат най-много витамин К1 са всички билки. Зеленчуци, които имат високо съдържание на витамин К1 са: зеле, спанак, цикория, марули, лук, картофи, брюкселско зеле и броколи. В менюто да се включат плодове и зеленчуци, богати на витамин C.
С най-високо съдържание на витамин К2 са ферментирала соя, гъши дроб, сирене, масло и яйчен жълтък.

Грешки, които не трябва да се допускат

Първа грешка: Да се използват предимно или само обезболяващи средства.
В обострен стадий на болестта тези лекарства не може да се избегнат, но да се разчита само на тях е грешка. Нестероидните противовъзпалителни препарати потискат болката, показват противовъзпалително действие. Лошото е, че те често имат страничен ефект – могат да увредят стомашната лигавица, от тях се напълнява. Решението е приемане на хондропротектори (хрущялоподхранващи). Ти препарати укрепват ставния хрущял и намаляват възпалението. За постигане на максимален ефект се препоръчва продължителното им приемане, което ще определи лекарят специалист.

Втора грешка: Да се прави лечебна гимнастика до изпитване на болка.
Препоръчват се специални упражнения за намаляване на болките и увеличаване на обема на движение в поразената става, след консултация със специалист.

Трета грешка: Да се избират ортопедични стелки без оглед на индивидуалните особености на пациента.
Стелките трябва да се избират индивидуално, като се отчитат особеностите на стъпалото. Най-добре е този избор да се прави с компютърна диагностика в специализиран ортопедичен център.