Перде на окото – всичко, което трябва да знаем


Болест : катаракта

Последна промяна на 27 декември 2017 в 20:50 6646 0

Цветовете не са така ярки, образите – размазани, понякога двойни. Дневната светлина заслепява, а нощем не мога да различа предметите. Очилата не помагат, а вече смених няколко. Ако усещате някои от тези симптоми, може би имате катаракта. Познато още като „перде на окото“ или „старческо перде“, това състояние засяга много хора в напреднала възраст. И е основната причина за слепота в света.

Защо се появявя пердето
Катарактата е естествен процес, свързан с остаряването. Наричат я дори „белите коси на окото“. Причината е, че както с възрастта се променя кожата, костите, косата, така стареят и очите. Ако преди години пердето е започвало да се развива след 70 години, сега го имат все по-млади пациенти. Основната причина е високотехнологичният свят, в който живеем – облъчване от радиация, от UV-лъчи, от синя светлина, идваща от телевизори, монитори, халогенни лампи, електроуреди.

Какъв е процесът на виждане
Очите ни действат подобно на фотоапарат. Когато гледаме към определен обект, светлинните лъчи отразяват този обект и навлизат в очите ни през роговицата. Лещата, която се намира зад роговицата, фокусира навлезлите лъчи върху ретината, която на свой ред трансформира лъчите в електрически импулси, които по оптичния нерв преминават към мозъка. Мозъкът има задача да превърне тези импулси в образи. Зрението на човек зависи от цялата тази верига събития. Ясното и фокусирано зрение обаче зависи главно от вътреочната леща.
Катарактата представлява потъмняване на естествената леща на окото, през която преминава светлината. Възможно е лещата да потъмнее до такава степен, че да попречи на светлината да и образите да достигнат до ретината. Катарактата се лекува само оперативно – старата, замъглена леща се премахва и на нейно място се поставя нова, изкуствена леща, която възстановява доброто зрение и в голяма степен подобрява качеството на живот.
Запомнете – катарактата не се лекува нито с билки, нито с витамини, нито с хранителни добавки. Те могат да забавят процеса, но не и да махнат вече съществуващо перде. Пердето не е слой върху окото, затова нито диета, нито лазер могат да го премахнат. Единственият изход е операцията. Много разпространен мит е, че пердето трябва да „узрее“ и чак тогава да се оперира. Това не е така. Колкото по-старо е пердето, толкова е по-трудна операцията, възстановяването и риска от усложнения. Пердето се оперира, когато започне да ви пречи и да влошава качеството ви на живот.


Глаукома и катаракта – прилики и разлики
Глаукомата е втората водеща причина за предотвратима слепота. Основната разлика между нея и катарактата е, че глаукомата протича без симптоми. Окото не боли, зрението не се влошава. Можете да загубите зрението си както изведнъж, така и постепенно, без да усетите нищо. При катарактата зрението може да се възвърне, дори да стане по-добро. Глаукомата не се лекува – загубеното зрение не се връща. Развитието на болестта може да бъде спряно – да се запази съществуващото зрение и да се пази занапред.
50% от болните от глаукома не знаят, че страдат от нея. След 40 години рискът от развитие на глаукомата се увеличава. Затова е нужно поне веднъж годишно да посещавате офталмолог за измерване на вътреочното налягане. Повишеното вътреочно налягане е знак, че може да имате глаукома.

Какво да очакваме след операцията на перде?
Премахването на катаракта е рутинна процедура, отнемаща не повече от 20 минути. Извършва се с местна капкова упойка. В окото се прави малък разрез, в който се вкарва инструмент с големината на връх на химикалка. Той разбива и изсмуква помътнялата леща. В същия разрез се поставя изкуствената леща, която се разгъва сама и заема естествена форма. Започвате да виждате ясно още същия ден, като постепенно зрението се подобрява. Няма шевове, няма болничен престой.
Операцията на катаракта е най-честата хирургична манипулация, от всички извършвани в света. Годишно в България се правят повече от 40 000 операции на катаракта, т.е. близо 160 всеки работен ден.

Изберете леща, която пази очите от вредната светлина
Каква леща да изберем – това е важен въпрос, тъй като именно изкуствената леща ще бъде отговорна за зрението ни занапред. Съвременните лещи са изградени от биосъвместим материал и са снабдени с филтри, които предпазват окото. Когато се махне естествената леща, окото е лишено от своята нормална защита. Вътреочна леща, която притежава UV и жълт филтър срещу опасната за ретината синя светлина, гарантира добра защита за очите и предпазва от заболявания ретината и макулата.
Новото поколение изкуствени лещи връщат зрението наблизо и надалеч, без да се нуждаете от очила занапред. Някои от тях са способни да решат и други проблеми – астигматизъм, далекогледство, късогледство.
Подходящата за вас леща зависи от състоянието на очите ви, както и от желанието да сте независими от очилата. Избира се винаги след консултация с офталмолог. Изследванията сочат, че пациенти, избрали мултифокална пред монофокална леща, са значително по-доволни от качеството си на живот.