Плевритът не подлежи на самолечение


Болест : плеврит

Последна промяна на 18 December 2017 в 07:08 3756 0

Диуретици и противокашлични препарати облекчават състоянието
Плевритът е възпаление на плеврата – тънката обвивка, покриваща органите в гръдния кош. Първият слой на тази обвивка (вътрешният) покрива белия дроб, вторият слой (външният) - вътрешната повърхност на гръдния кош и диафрагмата. Освен това плеврата преминава между частите на белия дроб.
Самата плевра е гладка и хлъзгава, нейните клетки се изработват от течност за смазване на гръдния кош отвътре. Смазването е необходимо, за да могат белия дроб ту да се разширяват, ту да се свиват при дишане и в същото време двата слоя на плеврата да не се трият един в друг.
Тази течност - смазка не трябва да е много, защото излишната се впива обратно. Това обаче настъпва само в здрав организъм.

При увреждане на плеврата могат да възникнат два типа ситуации
В първия случай, поради възпалителния процес или дразнене някои части от плеврата отичат и се удебеляват. Поради този неравномерен оток, а също и заради отлагането на фибрин (специфична белтъчина), отложен от “смазката”, плеврата става грапава и губи своята еластичност. Този тип плеврит се нарича сух плеврит.
Във втория случай плеврата започва да отделя повече от обикновеното течност, която не успява да се усвои и се натрупва в лявата или дясната плеврална кухина, а понякога и в двете едновременно. Течността може да е много – в медицинската практика има случаи тя да стигне до 4 литра. Такъв тип плеврит се нарича ексудативен. Понякога заболяването може да започне със сух плеврит, а след това да премине в ексудативен.

Пневмонията е сред най-честите причини за възникване на плеврит
● Най-честата причина за възникване и развитие на плеврит, особено ексудативен, е туберкулозата – или първична туберкулоза на плеврата, или туберкулоза с друга локализация.
● Плевритът може да възникне като усложнение на пневмония, ако тя протича в тежка форма или ако огнището на пневмонията е разположено близо до плеврата – тогава инфекцията се пренася и върху нея.
● Причина за натрупване на течности в плевралната кухина може да бъде и наличието на тумор. Това се случва най-често в по-напреднала възраст. И вече не е микробно възпаление, а реакция на плеврата от попадане върху нея на туморните клетки.
По-малко разпространени причини за плеврита са свързани със заболявания на другите органи, разположени редом до плеврата.
● Плеврит може да се развие при тежки заболявания на сърцето – течността се събира в плеврата поради сърдечна недостатъчност.
● При заболявания на съединителната тъкан (колагенова) също може да се развие плеврит. Към колагенозата спадат ревматизмът, ревматоидният артрит и някои други заболявания.
● Сухият плеврит, а понякога, макар и рядко, и ексудативният, могат да бъдат следствие от травма в гръдния кош, например счупване на ребро. Понякога при травми в плевралната кухина се събира кръв.
Срещат се и още по-редки причини – например възпаление на задстомашната жлеза.

Внимание!
За сухия плеврит са характерни болки и суха кашлица. Болката се засилва при дълбоко дишане и кашлица намалява, ако болният легне на болната страна. Сам по себе си сухият плеврит не нарушава особено много общото състояние на болния и не предизвиква температура. Ако плевритът се съпровожда с пневмония, тогава се наблюдават и симптомите на пневмонията, вкл. повишена температура, слабост, треска, изпотяване. При плеврит с пневмония кашлицата е влажна. При екссудативния плеврит болки не се усещат, нито пък силна кашлица. Но болният се чувства зле. Течността в плевралната кухина притиска дясната или лявата част на белия дроб и затруднява дишането. Усеща се недостиг на кислород – появяват се задъхване и слабост.
Сухият плеврит не се забелязва на рентгенограмата. Той може да се диагностицира при внимателен преглед. Ексудативният се вижда при рентгеново изследване. А при преглед специалистът не може да чуе дишането на болния или го чува съвсем слабо, защото има насъбрана течност.

Сухият плеврит не се нуждае от специално лечение
Лекарят трябва само да установи, че болките са свързани именно с плеврит, и за да се премахнат, се предписват обезболяващи и антихистаминови средства. Приемат се и лекарства против кашлица – не отхрачващи, защото кашлицата при плеврита е непродуктивна и това само ще засили болката.
При ексудативния плеврит болният трябва да бъде подложен на допълнителни изследвания. Ако това е пневмония, усложнена с плеврит, или микробен ексудативен плеврит без пневмония, лечението се извършва в съответното отделение на болницата. Ако е туберкулоза – в туберкулозно отделение, ако е онкологичен процес – в онколологичното отделение. Ако натрупаната течност в плевралната кухина е следствие от сърдечна патология, болният се насочва към кардиологията. За уточняване на диагнозата се прави плеврална пункция. По този начин се изтегля и излишната течност. Ако възпалителният процес не е отминал, може да започне отново събиране на течност.

Плевритът не подлежи на самолечение
Можете само да се съобразите с общите препоръки по отношение на храненето. При това заболяване не трябва да се яде нищо солено, както и не трябва да се приемат много течности. Полезно е всичко, което оказва диуретично действие – магданоз, копър, целина.