Проф. д-р Димитър Сиврев, д.м., специалист по Източна медицина: Масажирайте точките „дзу сан ли“ и „хъ гу“ за здраве и дълголетие

Последна промяна на 03 March 2022 в 20:03 2218 0

Проф. Сиврев е роден в Стара Загора. Завършва висше образование в Медицински университет – Пловдив и "Здравен мениджмънт" в Стопански факултет на Великотърновския университет "Кирил и Методий". Придобива втора магистратура - Стопанско управление с насоченост в здравния мениджмънт, както и "Мениджмънт в рекреацията" във ВИНС - Варна. През 2016 г. е избран за редовен професор към Катедрата по анатомия. Получава квалификация по традиционна китайска медицина в Национална спортна академия "Васил Левски" в курса на проф. Зоя Горанова, след което се дипломира в „Джангши университет по традиционна китайска медицина“ в Китай. Отговаря за Анатомичния музей на Медицински факултет при Тракийски университет, който е единственият в Източна Европа, представящ пластинирани анатомични препарати. Публикувал е над 200 научни статии на теми, свързани с морфологията и китайската медицина.

- Проф. Сиврев, какво трябва да знаем за новия вариант Омикрон?

- Омикрон заразява по-лесно, но според последните данни заболяването протича по-леко. Досегашните ваксини не покриват изцяло този вариант, но третата доза гарантира по-слаба вероятност от заразяване и по-леко протичане. Ваксинираните и преболедувалите не са застраховани изцяло срещу Омикрон. Според данни от Обединеното кралство три пъти по-малко ваксинирани достигат до болницата. Пораженията са предимно в горните дихателни пътища, изразяващи се с хрема, кашлица, болки в гърлото, отпадналост, запушване на носа и силни нощни изпотявания. Белият дроб е по-слабо засегнат в сравнение с предишните варианти на вируса. Появата на оплаквания в долните дихателните пътища, продължаваща температура и засилваща се кашлица говорят за настъпили усложнения. Често са налице болки в тялото и лесна уморяемост. Друга особеност на варианта "Омикрон" е, че засяга повече млади хора и деца, а първите симптоми се появяват само три дни след заразяването. Британски учени докладват за нов признак, характерен за Омикрон - сърбеж по кожата на дланите и стъпалата, лактите и коленете, причинен от обрив и образували се мехурчета. Този признак се наблюдава по-често при децата. Вирусът навлиза в човешките клетки чрез протеина на "шипчетата" си. Досега са описани повече от 30 мутации на този протеин, което обяснява бързото му и лесно разпространяване, подобно на грипа.
- Освен Омикрон сега се срещат Делта, Делта-плюс, грип и други остри респираторни заболявания. Те как протичат?

- Делта и Делта-плюс вариантите на ковид убиват хората, тъй като броят на ваксинираните в нашата страна е нищожно малък и се оказва крайно недостатъчен, за да се спре разпространението на заболяването. Колкото и да внимаваме, малки количества коронавируси всекидневно попадат в горните ни дихателни пътища. При Алфа-варианта те не предизвикват тежки заболявания, обаче при Делта и Делта-плюс вариантите вирусът се оказва два пъти по-агресивен, особено при неваксинираните. За превенцията на COVID-19 е от изключителна важност ваксинирането на населението. В интернет се разпространяват всякакви глупости относно ваксините. За съжаление ваксините не са достатъчно ефективни, особено в случаите на едновременно заразяване с два вируса. И в тази връзка, като бивш мой студент, ще ви изпитам - кажете, колега, какво наричаме Флурона и какво е Делмикрон?

- Ще ви кажа, професоре! Флурона е комбинация между ковид и грип, докато Делмикрон е едновременно протичане на Делта и Омикрон вариантите на ковид при един и същ пациент. Очакванията са Флурона и Делмикрон да водят до по-тежко протичане на заболяването.

- Браво, д-р Какарашев! За да бъдем полезни на читателите, ще ги запознаем с начините, по които да се пазят от заразяване с COVID 19. Те трябва да запомнят, че вирусът не е живо същество – този вирус не пълзи, не лети и не плува. Той се предава при директен контакт от човек на човек и заразява основно по въздуха. Издишаният вирус от болен или заразен човек се вдишва от здрав и попада в горните дихателни пътища, където се развива. Вирусът не прониква през здрава кожа, поради което миенето на ръцете само спира пренасянето му от една повърхност на друга. Той може да зарази човек само ако с мръсни ръце биват пипани откритите лигавици на носа, очите и устата.
Първото условие за предпазване от заразяване е спазването на дистанция. При обикновен разговор два метра са достатъчни, като се отчита и посоката на вятъра. Закриването с маска на носа и устата не позволява изхвърлянето на вируса към събеседника. Поставянето на маската само върху брадичката или на китката на ръката не спира пренасянето на заразата. За предпазване на конюнктивата на окото се препоръчва носене на очила.

- Вирусът на ковид е голям, ама създава сериозни проблеми. Защо е така?

- Така е, голям вирус - големи проблеми прави! Диаметърът му е около 300 нанометра и бързо пада на пода в стаята или на уличната настилка, което го извежда извън зоната на вдишване. Тежестта на заболяването зависи от агресивността на вируса и от количеството му, което попада в човешкото тяло - при дейности, свързани с дълбоки вдишвания, болестта протича по-тежко, развива се по-бързо и често завършва смъртоносно.

- Защо в някои страни акупунктурата е част от лечебната схема?

- Източните медици лекуват не болестта, а цялото тяло. Това е т.нар. холистичен подход за лечение. В западния свят този подход се нарича здравословен начин на живот. Източните методи, при случаите с доказан причинител на COVID, са насочени към стимулиране на имунната система и към борба с вторичната инфекция. Освен акупунктура (иглоубождане), те включват акупресура (масаж на биологично активни точки), билколечение, използване на лечебни пластири и вендузи, и упражнения от системата Чи гун. Добре е тези методи да се прилагат при здрав човек, а не след развитието на заболяване.

- Добре ли е да практикуваме Чи гун и Чи дишане?

- Да, но е добре да правите Чи гун и Чи дишане под ръководството на специалист, поне в началото, тъй като неправилното му прилагане може да ви навреди. Обаче има дишане, което е безопасно и можете да практикувате самостоятелно на работното си място и в дома си. Важно правило за предпазване от вирусно заразяване е бавното и плитко дишане, когато сте в компанията на други хора, някои от които може да са заразоносители. Слабата въздушна струя по-трудно увлича тежкия коронавирус към носоглътката. Така във вашите горни дихателни пътища ще попаднат малко вирусни частици, които ще ви помогнат да изградите по естествен механизъм имунитет срещу ковид-19.

- Кога е препоръчително да вдишваме дълбоко и да издишаме бавно?

- Дълбоко дишаме по време на секс, при спорт, след тежка физическа работа и когато въздух не ни стига поради болест. Дълбоко дишане с цел обогатяване на организма с кислород трябва да практикувате, само когато няма хора около вас, примерно три часа преди лягане за сън. Важно условие е спокойното съзнание, подобно на бистра езерна вода, която отразява околната природа, така че тялото и съзнанието да са обединени в единно цяло.

- В кой момент трябва да потърсим медицинска помощ?

- Първият признак, че в организма има чужда микроинвазия, е повишената температура. При всяко неразположение веднага трябва да се измери телесната температура, особено ако имате кашлица, главоболие, хрема или стомашно-чревно разстройство. При наличието на такива симптоми трябва да се самоизолирате и да търсите медицинска помощ. Като допълнение към основното лечение може да правите Чи гун упражненията за укрепване на дихателната система, както и да масажирате или да загрявате с мокса определени точки, които са свързани с укрепване на имунната система.

Кои точки да масажираме сами при ковид-19

Първо ръцете се разтриват и се затоплят. Опипват се определени точки, свързани с дихателната и имунната система, като се търси болезненост. При липса на болка точките се масажират три пъти по една минута всеки ден. Болезнените точки се масажират през три часа по три минути. Масажирането се извършва със средния пръст на ръката, който се подсилва с показалеца, а в някои случаи и с палеца на ръката. Може да се използват и специални накрайници, завършващи с топче. Натискът е умерен, за да не се травматизират тъканите. Загряването на точките става със специална билкова „пура“, наречени мокса. За укрепване на дихателната система и за подсилване на имунната система следва да се въздейства преди всичко на две биологично активни точки. Започваме с точката "Дзу сан ли", която е универсална точка при всички заболявания. Тя е разположена предностранично в горната част на подбедрицата, на четири пръста под долния ръб на капачето на коляното и един пръст встрани от предния ръб на големия пищял. Точката се масажира по посока на часовниковата стрелка, при което се усеща локална болка, топлина и изтръпване, което може да се излъчи към глезена. Освен че се регулира дейността на стомаха, въздействието в тази точка засилва имунитета. След това пристъпваме към масаж на точката "Хъ гу", която е свързана със заболявания на горните дихателни пътища. Тя е разположена между първа и втора дланна кост, на гърба на ръката, върху мускула-привеждач на палеца. Точката се самомасажира с умерен натиск на палеца на ръката по посока на часовниковата стрелка на лявата ръка и в обратна посока – на дясната ръка. Останалите пръсти са поставени като опора на дланната повърхност на ръката.