Рак на простата


Болест : рак на простата

Последна промяна на 01 юли 2019 в 07:59 1983 0

По време на пресконференция на тема „Съвременни методи за лечение и диагностика на рак на простатата“, организирана от Българското урологично дружество, бяха представени най-новите методи за диагностика и лечение на онкоурологичните заболявания.

„Разликата в преживяемостта на пациентите в Източна и Западна Европа достига до 40%. Това е неприемливо и се дължи на разликите в качеството на лечение и ранната диагностика“, съобщи за шокиращата разлика между лечението в България и Западна Европа доц. д-р Марин Георгиев, началник Клиника по урология към УМБАЛ „Александровска” и председател на Българското урологично дружество.
Ранното откриване на рака на простатата в комбинация със съвременните методи на лечение понижава смъртността. Освен това намалява риска пациентът да се диагностицира в метастатичен стадий. PSA скринингът (изследване на ПСА – простато-специфичен антиген) трябва да се прави при мъже на 40-45-годишна възраст и в рискови групи, за да се определи рискът. Други важни изследвания са образната диагностика с мултипараметричен ЯМР (ядрено-магнитен резонанс) и въвеждане на биопсия под ЯМР контрол.
В пресконференцията участваха проф. д-р Петър Панчев, ръководител направление „Онкоурология“ към УМБАЛ „Александровска“, и доц. д-р Красимир Янев, ръководител направление „Лапароскопска урология“ към УМБАЛ „Александровска“. Те акцентираха върху необходимостта от конкретни мерки за намаляване на различията между по-ниската заболеваемост и по-високата смъртност в България и върху предоставянето на равен и безплатен достъп на всички пациенти, подходящи за радикално хирургично лечение до съвременната минимално инвазивна простатектомия (лапароскопска/роботизирана). Медицинските специалисти представиха също и възможностите на роботизираната хирургия за пациентите с простатен карцином и предимствата спрямо стандартните операции, тъй като се приема за минимално инвазивен метод, осигуряващ на пациентите бързо връщане към нормален живот.

Симптоми

Ракът на простатата няма характерни симптоми, по които да се постави точна диагноза. Много често те се откриват при профилактични прегледи.

Кои са застрашени
Рискови фактори са възрастта, семейната история, етническата принадлежност (оказва се, че заболяването се среща по-често при черната раса), генетичните фактори и факторите от околната среда, както и тютюнопушенето и употребата на алкохол в големи количества.
Мъже, които имат първа степен роднини (брат или баща) с рак на простатата, са с два пъти по-голям риск от развитие на болестта. Освен това честотата на рака на простатата ескалира драстично с увеличаване на възрастта.

Анти ра храни
Яжте домати, пийте зелен чай. Поливайте ястията със соев сос. Вечер пийвайте по една (но не повече) чаша хубаво червено вино. Разхождайте се на слънце, но без да изгаряте.

Профилактични прегледи за рак на простатата
На такива трябва да се подлагат всички мъже над 45-годишна възраст веднъж годишно, според специалистите. Ако в семейството има вече случай на рак на простатата, тогава прегледът е препоръчителен за мъжете още от 40-годишна възраст. Този съвет на специалистите се разминава със заплатените от Здравната каса профилактични прегледи на 2 години веднъж и изследването на туморен маркер (простато-специфичен антиген) за мъже над 50 години. Затова уролозите насочват сега пациентите си да провеждат такива прегледи веднъж годишно с лични средства.
Специалистите също така съветват, когато се налага да се прави биопсия, предварително да се направи ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), за да се направи биопсията целенасочено.
Ако сте мъж над 45-годишна възраст и решите да се погрижите за себе си, можете да си пуснете ПСА (простато-специфичен антиген) във всяка лаборатория. Струва 15-20 лева. Може да се направи по всяко време на деня, не е нужно на гладно. Личният лекар може да пусне направление за такова изследване през две години на мъже над 50-годишна възраст.

И младите не са застраховани
На пресконференцията присъства и 45-годишен пациент, опериран от рак на простатата. Той сподели, че се е обърнал към лекар, след като е почнал да чувства болка при еяркулация и парене при уриниране. Мислел, че е инфекция. Но си пуснал изследването ПСА (простато-специфичен антиген) и дори лекарите не вярвали, че толкова млад човек може да е засегнат от коварното заболяване. Още повече, че простатата му не е била уголемена, имала всички характеристики на младеж. Благодарение на шанса рано да му се постави правилната диагноза, след операцията са запазени всички нерви, минал е без химио- и лъчетерапия.
Но трябва да се отбележи, че не винаги завишените стойности на ПСА означават рак. Пациентът разказва, че се запознал в болницата с по-възрастен мъж, който също имал завишени стойности на ПСА, но биопсията не показала нищо. При завишени стойности на ПСА личният лекар трябва да изпрати мъжа на уролог, защото само специалист може да каже дали става въпрос наистина за рак.

Методи за лечение
Радикална простатектомия (отстраняването на простатата е златен стандарт в лечението на рак на простатата)
Лъчетерапия
Андроген депривационна терапия
Терапия при метастатичен рак
Мултимодален подход
Активно проследяване
Активно наблюдение
Химиотерапия
Имунотерапия

От над 300 уролози в България вече над 96 са обучени в най-съвременната лапароскопска и роботизирана хирургия, което е минимално инвазивното лечение. Поетапно ще се обучават и още.

Лапароскопска операция
Правят се пет дупчици под пъпа. Няма разрез, няма кървене. Цената на тази операция е 2500 лева.

Роботизирана простатектомия

Тази операция е същата като лапароскопската, но се прави чрез робот, почти под микроскоп. Правят се две дупчици от по 10 милиметра и три по 5 мм, които след операцията се лепят с лепило и след две години дори не се вижда белег. При тази операция роботът прави максимално добра филтрация на движенията. Дори лекарят да трепне, софтуеърът изправя движението. Затова това е най-безопасната операция, с най-малко усложнения. Като резултат се постига нормално уриниране и ерекция. Досега в практиката на българските хирурзи не се е налагало преливане при тази деликатна операция, за разлика от стария метод на отворена операция. Имало е един единствен случай, в който обаче пациентът е приемал кръворазреждащи медикаменти. Досега простатектомията е била най-тежката операция в урологията, с най тежка кръвозагуба при отворена операция, преди да бъде въведена лапароскопската, а сега и роботизираната хирургия.
Най-честото усложнение след простатектомия е следоперативната инконтиненция (изпускане на урина). При стария тип отворена операция случаите са били около 15-20 %, при лапароскопската операция те падат на 4%, докато при роботизираната хирургия са само 2%, т.е. усложнения се случват по-рядко. Освен това има и по-голям шанс за възстановяване на потентността. Цената на роботизираната операция е 5000 лева, тя не се поема от НЗОК. Тези пари отиват основно за консумативи. За сравнение цената на такава операция в Германия е 12-15 хиляди евро, в Швейцария – 50 хиляди евро, в САЩ – 50 хил. долара, във Франция и Великобритания – 20 хиляди евро.
Ето как българският мъж е лишен от правата на европейските мъже, чиито здравни каси поемат съвременното лечение.
У нас такива операции се правят в две частни болници в София, една в Плевен и скоро и в Александровска болница в София.

Роботът Да Винчи
Той е разработен от Оксфорд по поръчка на НАСА. През 90-те години на миналия век по време на войната в Персийския залив на ранени военни са се правили дистанционно операции от най-добрите световни хирурзи. Роботът позволява операцията да бъде правена по интернет от хирург, отстоящ на километри от ранения. В медицината роботът навлиза първо в кардиологията. Но се оказва, че е най-приложим при операции на простатата, заради необходимостта от фини разрези.

Бъдещето е в генетиката
И днес вече съществува изследване на гените, каквото си направи холивудската актриса Анджелина Джоли. Има гени, за които се подозира, че са виновни за предразположеността ни към рак. Предполага се, че в бъдеще генетиката ще открива такива „бъгове” и ще може да се прави персонализирана профилактика.

Тото Котуньо и Берлускони са само едни от малкото известни люде, претърпели операция от рак на простатата, и то с най-съвременно лечение. Тото Котуньо го спомена на концерт. За Берлускони се знае, че докато бил на държавно посещение, взел именит професор с личния си самолет, за да го оперира.