"Ръка за ръка в живота с МС”


Болест : множествена склероза

Последна промяна на 31 October 2018 в 06:34 1276 0

По повод Световния МС ден и кампанията под надслов "Ръка за ръка в живота с МС” бе организирана пресконференция и бе демонстрирана виртуална МС стая, в която желаещи изпитаха симптомите, които болестта причинява на пациентите.

Акад. проф. Иван Миланов е председател на Българското дружество по неврология и директор на МБАЛНП „Св. Наум”
Алтернативните методи трябва да се използват паралелно с доказаното и сигурно в медицината.
Справянето с болестта не изглежда така, както е било преди 50 години. През 2000 г. влиза първата терапия за множествена склероза у нас. В момента има 18 медикамента за лечение на множествена склероза (МС). С ядрено-магнитния резонанс диагнозата се открива все по-лесно и по-рано. „Вече не виждаме тези тежко инвалидизирани хора, които бяха преди 20-30 години, защото нямаше възможност за адекватно лечение. Сега МС не е присъда. Казвам го много често на млади хора, на които за първи път слагам диагнозата. Със съвременната терапия се гарантира ремисия от 15 години, в която те ще могат да бъдат пълноценни и да работят. Факт е обаче, че лечението трябва да започне навреме. Ние, невролозите, не сме против алтернативните методи, но трябва да се използват паралелно с това, което е доказано и сигурно в медицината. Ако някой желае да спазва диета, няма нищо лошо. Но трябва да си прилага и лечението, което НЗОК плаща напълно. Надявам се, че ще доживеем времето, в което развитието на заболяването ще бъде приключено”, оптимист е акад. Миланов.


Д-р Ксения Кметска е началник на Второ отделение по множествена склероза към МБАЛНП „Св. Наум”
„Преди съм се чувствала като прокурор, който казва страшна присъда при съобщаването на диагнозата. Сега не е така. Такава еволюция настъпи в диагностиката и лечението на МС, че през годините това заболяване има най-голям напредък в областта на неврологията. В цялата страна има МС кабинети, потърсете информация, консултирайте се. Направете своя избор, но чуйте мнението и на МС специалистите”, призовава д-р Кметска.

Умерен спорт
Кинезитерапевтът Инна ИВАНОВА акцентира върху нуждата от кинезитерапия и рехабилитация при множествената склероза. Плуването, йогата и всички видове циклични упражнения, които са с умерено натоварване, имат положителен ефект върху състоянието на болните.


Пациенти
Деница Василева споделя, че е имала много пристъпи, страшни и буквално парализиращи, но те отшумяват за седмица-две и после животът предстои. С адекватното лечение, което прилага, нейното състояние е добро, ходи на работа, спортува и води нормален живот. Признава, че кампанията „Лицата на множествената склероза” през 2012 г. и е дала увереност и смелост да заяви пред околните, че страда от МС.

Кристнина Спасова от Варна е диагностирана през 2007 г. Нейното
всекидневие е работен ден от 6 сутринта до 9 вечерта, движение, бокс, без строги диети и с усмивки.