„Съхрани бъбрека! Съхрани живота!“


Болест : диабет, бъбречна увреда

Последна промяна на 07 August 2021 в 09:08 442 0

„Съхрани бъбрека! Съхрани живота!“ бе тема на академията за журналисти „Часът на диабета“, традиционно организира от АстраЗенека България. Сред лекторите бе проф. Емил Паскалев, председател на дружеството на нефролозите в България, който алармира, че пациентите с диабет са една от най-рисковите групи за хронично бъбречно заболяване и за тях е важно да проследяват бъбречната си функция поне 1 път годишно, като изследват креатинин и албумин. Още при първите данни за ранна бъбречна увреда трябва да се консултират със своя ендокринолог, защото само ранните етапи на ХБЗ могат да бъдат обратими.

Д-р Явор Асьов от Клиника по Ендокринология на УМБАЛ "Александровска" разказа, че балансираното хранене, наред с физическата активност и контрол на рисковите фактори като кръвната захар, кръвното налягане и други, имат основна роля за предпазване от бъбречно заболяване. Той представи хранителен режим, подходящ за хора с диабет и бъбречна увреда. По думите му тези пациенти трябва да се придържат към балансирана диета, богата на зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, фибри, бобови, протеини на растителна основа, ненаситени мазнини и ядки. Важно е да намалят консумацията на преработените меса, рафинирани въглехидрати и подсладени напитки.


Хората с диабет често са с болни бъбреци
Диабетиците да изследват бъбречната си функция поне 1 път годишно


При хранене следвайте

Метода на чинията

½ зеленчуци

1/4 протеини
1/4 бавно усвоими въглехидрати


Метод на дланта
Една порция да съдържа количество :
колкото юмрук - зеленчуци
колкото длан протеини - с дебелина на дланта
шепа въглехидрати - колкото шепата
мазнините трябва да се в количество колкото горната фаланга на палеца.


Хората с Диабет тип 2 често страдат и от хронични бъбречни заболявания

В началото за проблемите не сигнализират никакви симптоми, а обикновено човек научава за тях, когато вече са прогресирали.
Бъбреците филтрират кръвта и прочистват тялото от ненужни вещества и токсини. Те ни служат неуморно. За 24 часа филтрират 1500 литра кръв. За да функционират, са им необходими вода и сол (натриев хлорид).
Хроничните бъбречни заболявания (ХБЗ) водят до намалена способност за филтрация. Хроничното бъбречно заболяване минава през 5 етапа. През първите фази заболяването е обратимо. Това е състоянието, при което бъбреците филтрират повече или около 90 мл кръв в минута. Ако при изследване бъде установено, че бъбреците ни филтрират по-малко от 60 мл кръв на минута и това състояние трае 3 месеца, тогава говорим за нещо много страшно – бъбречна недостатъчност, при която се налага бъбречна трансплантация и диализно лечение.

Сърце и бъбреци са в неразривна връзка
Ако сърцето не подава кръв, бъбреците не работят добре и обратно. Пациентите с ХБЗ е по-вероятно да загинат от сърдечно заболяване. Ако има комбинация от бъбречна и сърдечна увреда – това ускорява задълбочаването на сърдечния проблем.
Честотата на заболяването показва, че в България всеки 8-ми човек има бъбречен проблем. Половината от хората над 75-годишна възраст са с хронично бъбречно заболяване. По принцип за успокоение трябва да се знае, че над 75 г. се наблюдава снижаване на бъбречната функция и това е нормално, а не е патология.

Какво уврежда бъбреците?
Захарният диабет и високото кръвно. Никой с диабет тип 2 не остава пощаден от проблеми с бъбреците. Въпросът е кога. Затова лекарите препоръчват всеки един да не пропуска годишния си профилактичен преглед при личния лекар, който ще ни пусне изследвания на кръв и урина по здравна каса. Това важи в особена сила на хората с диабет и с хипертония.

Каква вода да пием?
Бъбречните заболявания всъщност не се причиняват от питейната вода. Камъните не се образуват заради нея, а са по ендогенни причини – вътре в човешкия организъм.
Лекарите съветват да пием до към 3 литра течности всеки ден. 2/3 от тях трябва да са питейна вода, а не повече от 1/3 от дневното количество течности да е минерална вода и сокове.
Също така съветват да се пие вода по време на хранене, която ни дава чувство за ситост, и така да не прекаляваме с количеството храна.
Бъбречно-каменната болест е често срещана, но не е най-страшната бъбречна болест. Има наследствен характер, затова, ако имате близък роднина с камъни в бъбреците, прегледайте се и вие. Трябва да се обърнете към нефролог. При топъл и сух климат, ако не се пият достатъчно течности, по-лесно се образуват камъни. Ако ви открият камък в бъбреците, ще го подложат на химически анализ и според резултата ще ви определят лечението.
Сайтът диабет.бг вече има нова секция за диабетното бъбречно заболяване.

Хранене на хора с диабет и хронично бъбречно заболяване
Храната е половината от лечението. В България за съжаление малцина осъзнават колко важно всъщност за лечението е промяната в начина на живот. Не е достатъчно просто да глътнеш шепата хапове. Грижата към себе си минава през:
- Качествена храна в малко количество и правилно съотношение на хранителните вещества.
- Намаляване на теглото.
- Достатъчно сън.
- Психологична, емоционална подкрепа при научаване за заболяването.
- Движение. Препоръчва се на пациенти с диабет тип 2 и ХБЗ умерено натоварваща спортна дейност поне по 150 минути в седмицата.
- Спиране на цигарите и намаляване на алкохола.
Тези точки трябва да са първата стъпка, която може да спре и обърне хода на болестта, а не хапчето.
Една от най-препоръчваните е средиземноморската диета – малко печено или задушено нетлъсто месо, често риба, много зеленчуци, зехтин.
Добре е менюто да съдържа много зеленчуци, защото те ни дават чувство за ситост и така да не прекаляваме с количеството погълната храна.

Белтъчини
Протеините, които човек с диабет и ХБЗ приема, трябва да са по 0,8 грама на килограм тегло дневно. Освен това е по-полезно да си набавяме протеините не основно от месо, а от фасул, леща, ядки, зеленчуци.

Сол
Не трябва да превишава 5 мг на ден. Трябва солта да е натриев хлорид. Внимавайте, защото всички готови храни, колбаси, както и пакетираните меса и кайми, съдържат голямо количество сол. Да следите реално в деня си приема на сол е възможно единствено, ако купувате прясна риба, или месо от месарница, сурови зеленчуци. Трябва да обезсолявате и сиренето.

Фосфорът
● Фосфорът, който прави костите и мускулите ни здрави, не може да се отстрани ефективно от бъбреците при хронично бъбречно заболяване. Затова страдащите от такова трябва да ограничат до 800-1000 мг дневно млечните продукти, както и месо, риба, бира, сушени плодове и ядки и съответно да не приемат хранителни добавки с фосфор. Трябва да наблегнат на пресните зеленчуци.

Калият
● Страдащите от ХБЗ трябва също да ограничат приема на калий през храната и хранителни добавки, за да не натоварват сърцето. С ниско съдържание на калий са ябълки, круши, диня, грозде, ананас, боровинки и други горски плодове, мандарини, грейпфрут, лайм, кълнове от люцерна, зелена салата, салата айсберг, пресен спанак, зеле, зелени чушки, краставици.
Със средно съдържание на калий са картофите, банани, ядки, аспержи, домати, тикви, сготвен спанак, портокали, нектарини, киви, пъпеш, сини сливи и нектарини – те трябва да се консумират съвсем по малко. Имайте предвид, че при варенето на зеленчуци калият отпада във водата.
С високо съдържание на калий са млякото и ядките.
И понеже е доста трудно всичко това, храненето си е цяло изкуство, затова пациентите с хронични бъбречни заболявания е добре да се консултират и с диетолог.

Виж още за: