Седем вида чай за седемте дни от седмицата

Последна промяна на 10 март 2019 в 08:38 1572 0

Нова форма зарадва тези дни софиянци на фермерския пазар пред Министерство на земеделието. Предложения на българска чаена компания за седем вида чай, отговарящи на всяка чакра от човешкото тяло. Доктор Иванов в личен разговор с всеки желаещ определя кой вид чай е необходим, за да балансирате енергийния баланс на тялото и с това да подобрите вашето здраве.

Д-р Мариян Иванов е на 51 г., с две дъщери, специалист по вътрешни болести, хомеопатия, хомеотоксикология и фитотерапия. Магистър по здравен и социален мениджмънт към Университета в Нант, Франция, създател на система от лечебни чайове от наша чаена компания. Преподавател към Европейска школа по клинична хомеопатия.

Забързаното ни всекидневие, пренатоварването ни всеки ден с какви ли не задачи и проблеми често води до негативно състояние на нашия организъм. Натрупаните над 5000 години знания за нашето здраве на източните общества ни водят към пътеката, по която, с помощта на билкови комбинации, подпомагащи организма ни, можем да се справим с тях. Тези познания се практикуват от специалиста по вътрешни болести д-р Марин Иванов, който дава конкретни съвети в случай, че някоя от нашите енергийни системи в организма – чакрите, не работи както трябва. А това коя точно чакра или енергиен център от тялото ни не е в добра форма, всеки може да определи с махало, като го движи последователно над всяка една чакра на тялото. Когато всичко е наред с определена чакра, махалото се движи енергично в кръг. А когато не е добре, то си остава почти в покой. И това е знак, че трябва да се помогне на този енергиен център да преодолее дискомфорта си и оттам състоянието на цялото тяло.
Идеята е да се знае коя чакра за кои органи и системи отговарят да се предложат възможности с помощта на определени растения да подобри функционирането на определени органи и системи, което води до подобрена енергия в тези области в тялото, защото, както казва с-р Иванов, всичко около нас е енергия и е свързано с нея.

- Д-р Иванов, защо трябва да се използва йогата в днешно време?

- Йогата е изключително комплексна, тя е философия, която ни учи как да живеем, как да се храним, каква двигателна активност да практикуваме и влияе на всички нива на организма – на психоемоционално, на умствено, на физическо ниво, подобрява дейността на всички органи и системи. Премахва стреса, който днес е главен виновник за куп заболявания, балансира нервните процеси, подобрява способността за концентрация и запаметяване, което е особено важно за хората на умствения труд. В същото време няма нещо по-полезно за опорно-двигателния апарат от физическите упражнения, практикувайки йога. Те са меки, плавни, няма голямо и рязко натоварване и всеки може да ги упражни. Интересното е, че никога не е късно да започнем да се занимаваме с йога. Има примери, когато хора на напреднала възраст, заради свои проблеми, започват да се занимават с йога. В моите групи имам две жени над 70-годишна възраст с невероятен ефект, те работят и днес, след две години правят неща, които в началото не можеха да правят. Такива упражнения, които млади, начинаещи хора не могат да го правят.

- Колко е болен българинът днес?

- Ние не се различаваме много от болестните тенденции в съвременния свят. На първо място са сърдечно-съдови, ракови, за тях играят роля повишеният стрес, неправилният начин на хранене, хранене с т.нар. джънк храни, недостатъчна двигателна активност, заседналият начин на живот и нездравословно хранене. Много зачестиха през последно време т.нар. автоимунни заболявания. Голяма роля играят стресът, ако отрицателните емоции останат неизказани, могат да причинят всички тези заболявания с тежки последици. Много зачестиха и проблемите с наднормено тегло. За съжаление сме на едно от първите места в света по тютюнопушене. Повечето казват, мога да си пуша, това е моят избор. Но, когато те отидат да се лекуват, парите за лечение не ги плащат директно, а здравната каса. Хората, които практикуват йога, много по-рядко отиват на лекар. Изключително неправилно е, че в България няма стимул за хората, които се занимават с двигателна активност.

- Какви трябва да са стимулите?

- В други страни, като Франция и Германия, например, когато при служители се повиши нивото на холестерола, кръвната захар, теглото се повиши, това се отразява на сумата, която те трябва да плащат за застраховка. Тогава взимат мерки, за да нормализират нивата и да плащат по-малко.

- Какво конкретно правят?

- Спорт и правилен начин на живот. Установено е, че хората, на които работодателите започват да им плащат да спортуват, които си налагат да се хранят правилно и се грижат за здравето си, те са и много по-работоспособни, по-рядко боледуват и отсъстват от работа, нещата са обвързани. Но ние в България изоставяме в това отношение.


Къде се намират чакрите и за какво отговарят:

1-ва чакра се намира на дъното на таза, в областта на перинеума. Отговаря за оцеляването, усещането за сигурност и способността да се справяме добре в материален план. В тялото тя управлява скелета, краката, дебелото черво и ануса, както и адреналинните жлези. Грижи се за доброто функциониране на надбъбреците, важно за физическото оцеляване и за способността ни да контролираме стреса, за здравето на краен отдел на дебелото черво, ефективна детоксицация и обмяна на веществата, постига чувство за стабилност и заземеност, на жизненост. Билките, необходими за да се постигне всичко това, са корени от сладник, корени от джинджифил, хибискус, червена роза, ягода.

2-ра чакра се намира в средата на таза. Отговаря за сексуалността, способността да преживяваме удоволствие и радост, и емоциите, складирани в подсъзнанието. В тялото управлява гениталиите, половите жлези и пикочната система. Мястото й е на два-три пръста под пъпа, оцветена в оранжево. Грижи се за нормално функциониране на половите органи, на сексуалното здраве. Постига добро състояние на пикочния мехур, на пикочно-половите пътища, и на тънките черва. Създава чувство за хармония и способност да се раздаваме на живота, с висока творческа енергия и съзидателност. Билките, подпомагащи дейността на пикочно-половата система и тънките черва, са коприва, хвощ, турта, невен, сладник, куркума, портокалови кори.

• 3-та чакра се намира в областта на слънчевия сплит. Отговаря за волята, егото, самочувствието и способността да вървим към целите си чрез действие. В тялото управлява храносмилателната система, черния дроб, жлъчния мехур, далака, панкреаса, коремните мускули. Въздейства на организма с цвят жълт, това е слънчевата чакра. Тя нормализира функционирането на стомаха, черен дроб, слезка и панкреас, грижи се за доброто състояние на бъбреците, създава състояние на силна воля, самочувствие и оптимизъм. Активно отговорна в способността за вземане на решенията в живота ни. В грижата за стомаха, й помагат мента, мащерка, жълт кантарион, лайка, еньовче, куркума. Черният дроб и жлъчните пътища се нуждаят от еньовче, мента, коприва, куркума. Панкреасът и далакът от еньовче, стевия, коприва и куркума. Бъбреците от коприва, еньовче, лимон, куркума. С жълтия си цвят жълтият кантарион, еньовчето, лимонът и куркумата са незаменими.

• 4-та чакра се намира в средата на гърдите, на нивото на сърцето. Отговаря за способността да даваме и получаваме любов и състрадание. В тялото управлява сърцето, белите дробове, гърдите, ръцете, тимусната жлеза и лимфните възли (имунната система). Цветът й е зелен, чакрата се грижи за нормалното състояние на сърцето и белите дробове, за добра имунна защита и добро функциониране на тимуса и дихателната система, подпомага чувството на състрадание, съчувствие и емпатия, способна за даване и получаване на безусловна любов и за прощаване, включително и на самите себе си. Сърцето се нуждае от плодове и цветове на глог, мента, маточина, зелен чай. Белите дробове и дихателните пътища от зелен чай, мащерка, риган, мента. Тимусната жлеза от имунитет, зелен чай, мента, мащерка, риган. Зеленият чай, ментата, маточината правят чудеса за добронамереното поведение на човека.

• 5-та чакра се намира в гърлото. Отговаря за общуването, себеизразяването, творчеството, истината и харизматичността. В тялото управлява шията и рамената, ларинкса и фаринкса, хранопровода, щитовидната и паращитовидните жлези, говорния и слуховия апарат. Цветът й е син. Грижи се за доброто състояние на фаринкс, ларинкс, и високо устойчивост на инфекции в тези зони, за нормална функция на щитовидната жлеза, подпомага при състояния на мускулни блокажи в областта на врата и раменете. С нейна помощ има способност за общуване и изразяване, незадържане на отрицателни емоции.Тя е в областта на гърлото и ларинкса, подпомагана добре от евкалипт, градински чай, лимонова трева, мента, лайка, сладник. За здравето на щитовидната жлеза се нуждае от повече употреба на лимонова трева и сладник.

6-та чакра се намира в главата, в областта на междувеждието. Отговаря за интелекта, интуицията, психиката и мъдростта. В тялото управлява централната нервна система, зрението и мозъчните жлези (епифиза, хипофиза, хипоталамус). Цветът на този енергиен център е тъмно син и е чакрата на т.нар. трето око. Грижи се за доброто функциониране на зрение, слух и обоняние. За нормалното състояние на синусите, с висока устойчивост на инфекции. Способност за визуализация, проницателност, прозорливост. Концентрация и развито логическо мислене. Билките, които подпомагат очите и зрението са очанка и арония, за добрата мозъчна дейност са нужни цветове от лавандула, цветове от роза, листа от мента, хибискус. С индиговия си цвят я подпомагат плодове от арония, цветове от лавандула.

• 7-ма чакра се намира се на върха на главата. Отговаря за духовния живот на човека, просветленото състояние на съзнанието и връзката с Висшия разум. В тялото се свързва с мозъчната кора. Цветът й е виолетов и се грижи за връзката ви с Вселената. Нормално функциониране на епифизата и на централната нервна система, за доброто психическо здраве, за повече духовност, мъдрост и просветленост, създава яснота на ума, чувство за единение с Космоса. За добро функциониране на нервната система и за добро психо-емоционално състояние подпомагат цветове от лавандула, цветове от роза и ройбос, стръкове от босилек, листа от гинко билоба.