Симптом на деменция


Болест : деменция

Последна промяна на 15 юли 2019 в 17:13 632 0

Симптом на деменция: внушения за тровене, ограбване и пренебрегване
Вече имам няколко познати възрастни, които са убедени: 1) че някой влиза в домовете им и ги краде, докато ги няма; 2) че съседите се наговарят да ги тровят с различни миризми; 3) че телефонни оператори и други доставчици на услуги не им отговарят, защото някой се опитва да прекъсне връзката им със света. Ето какво каза за това състояние психиатърът д-р Александър Петров.
„Това е една от най-честите психотични патологии при възрастните. Не е изненадващо състояние, а специфично за възрастта: развиват се налудности за ограбване, обедняване, пренебрегване… Това са симптоми при деменция. Може и да не е заболяване, но може да се подозира заболяване, когато има повтаряемост, която изглежда странна.
Възрастният човек нищо не може да направи, но близките му трябва да потърсят консултация с психиатър. Неговата намеса има за цел да смекчи остротата на симптомите, защото това не е точно психична болест, а преустройство на психиката вследствие на познавателен дефицит, на специфичните нужди и желания на възрастните. Самата деменция не може да бъде предотвратена“, коментира д-р Петров.

Налудностите са погрешни схващания (твърдения), несъвместими с реалността, които се поддържат с абсолютна убеденост и са неразубедими с логични доводи, въпреки ясните доказателства за тяхната погрешност.

Най-честите налудности при възрастните са:
• За преследване. Пациентът е убеден, че е наблюдаван и следен по различни начини с цел неговото злепоставяне или дори – унищожение (чрез отравяне, облъчване и др.);

• За отношение. Човекът страда от болестна мнителност и смята, че всичко наоколко е сигнал за някакво отношение към него. Околните се „споглеждат“, „говорят многозначително“ и т.н.;

• За въздействие. Засегнатите смятат, че външно им въздействат чрез телепатия, хипноза или особени лъчения.