Смъртоносният рак на простата може да бъде победен, ако е открит навреме


Болест : рак на простата

Последна промяна на 25 November 2022 в 19:03 114 0

Лице на информационната кампания „Моето здраве е моя отговорност“, е любимецът на българките - музикантът Иван Лечев, чийто баща е имал рак на простатата. Той каза нещо много мъдро, което обикновено забравяме: „Смятаме, че ще се случи на друг и няма да се случи на нас. Но често идва и в нашия двор. Профилактиката на всяко заболяване е важна“.
Кампанията се организира за шеста година от Astellas България в партньорство с Българското онкологично научно дружество (БОНД) и Българското урологично дружество (БУД). Посланици на кампанията тази година са още председателят на БОНД проф. Асен Дудов и председателят на БУД проф. Марин Георгиев, които на достъпен език разказаха за своя професионален опит как съвременната медицина се е развила до уникално ниво на достъпност, безболезненост и ефикасност.

Когато става въпрос за мъжки болести, някакво табу все още битува в нашенския манталитет и ни пречи да се погрижим за себе си. А всъщност научните новости са толкова напреднали, че решават проблемите безболезнено и щадящо, и са по-скоро в интерес на балканския мачо, стига да се престраши и да отиде на лекар. Това, което най-много плаши българския мъж, е да не остане немощен в леглото. Оказва се, че всъщност точно това се случва, ако има проблем и не се погрижи за него. Но положителното е, че неговата половинка и неговите деца често са по-наясно с новостите и по-отговорни към неговото здраве, сочи статистиката. Защото много български мъже стигат до уролог под влияние на семействата си.

Симптомите
Най-често ги няма. Обикновено те се проявяват, когато вече е късно.
Понякога съвпадат с тези на доброкачествено уголемената простата – често уриниране, ставане нощем до тоалетна, по-тънка и по-бяла струя, чувство за непълно изпразване на пикочния мехур.

Статистиката
сочи, че в Европа през 2020 г. ракът на простатата е най-често диагностицираният рак при мъжете. В България се откриват около 5 хиляди случая годишно. За съжаление 1200-1300 души си отиват всяка година от този рак у нас.

Диагностика
Добрата новина е, че всичко се поема по здравна каса. След 50-годишна възраст всеки мъж може да отиде при личния си лекар и да поиска в пълната кръвна картина да му бъде включен и туморен маркер: простатно-специфичен антиген (PSA). Изследване за туморни маркери вече се прави във всяка лаборатория у нас. Това изследване е задължително за всеки мъж, минал 50-те, но не и достатъчно. Трябва да се вземе и направление за уролог, който да направи ехографско изследване. То също се поема от здравната каса. Проблемът е, че при 5 процента от случаите туморният маркер може да е във норма, но пак да се открие рак – затова е добре да се направи и ехография. Специалистите си знаят – дори туморният маркер да е в норма – те следят поведението му – затова е препоръчително да се направят две изследвания на туморен маркер (с взимане на кръв) през определен период от време. При мъжете над 50-годишна възраст здравната каса ги поема веднъж на всеки две години.

Къде сме ние?
Повечето българи не са доволни от здравната ни система. И наистина, в много отношения има какво да се желае. Но опитът на българи, които живеят в чужбина, показва, че България в много отношения е по-модерна и социална от много други държави що се отнася до достъпа до здраве и до модерни лечения. У нас са налични всички съвременни достижения на хирургията и лекарствата, и то заплатени от Здравната каса. В момента за ядрено-магнитен резонанс се чака средно около месец. (Впрочем, понеже мнозина наши читатели смятат, че ЯМР – ядрено-магнитният резонанс е опасен, сега е моментът да разсеем съмненията и да кажем, че процедурата няма никакво облъчване. Това е абсолютно безвредна съвременна технология за образна диагностика, като единственият проблем е, че все още е скъпа.)
Но това, с което безспорно сме привилегировани, са добрите специалисти с опит, с които българската медицина разполага. Във Великобритания в момента за личен лекар се чака средно около месец. Той дава направление за специалист, което е за след поне три месеца. Дори и тогава, ако специалистът е зает, може да ти отложи часа. На моя приятелка, която живее там и дъщеря й си беше счупила ръката, лекар пакистанец й беше казал – Вие сте от България? Защо не заминете, там са най-добрите специалисти?
Та в нашата Българи, смея да твърдя, си имаме чудесни лекари и достъп до най-съвременни терапии.

Стари митове –нови лечения
Проблем в лечението на мъжките заболявания сред по-възрастните генерации са старите разкази, които днес са митологеми. Някогашните операции в повечето случаи наистина водеха най-малкото до еректилна дисфункция, до прекъсване на нерви, което провокираше незадържане на урина. За лекарствата също е било нужно да лежиш часове след впръскването им в лигавицата на носа. Докато днес лекарствената терапия при рак на простатата се изявява само в две инжекции годишно.
Операцията вече се извършва от робот, който влиза в тялото, докато лекарите го управляват чрез 15-кратно увеличение, и който е програмиран да блокира всяко по-рязко, грешно движение. Тази изключително висока прецизност на операцията гарантира нейната максимална безопасност, пълно изчистване на тумора. Затова след съвременната операция мъжът става още на следващия ден и сам си ходи до тоалетната. Болничният престой е от 3 до 5 дни, като болки, ако се наблюдават, са леки.

Рискови фактори
Самият факт, че сме от бялата раса, вече ни прави уязвими. Оказва се, че азиатските народи са доста по-привилегирована в това отношение.
Но освен гените, все пак от значение е и начинът ни на живот. Азиатци, живеещи в САЩ, вече се оказва, че по-често заболяват от рак на простатата спрямо живеещите по родните места свои близки.

Фамилна обремененост
е важен рисков фактор. Ако сте мъж и баща ви е починал от рак на простатата, не чакайте да станете на 50 години. Профилактичните прегледи са съвсем достъпни като цена. Най-младият пациент на проф. Георгиев е бил на 39 години, с открит в напреднал стадий рак. Баща му си е отишъл от това коварно заболяване.

Мъж и баща
Съвременното лечение на рак на простата, ако бъде открит в ранен стадий, означава пълно излекуване. Интимният живот няма да бъде нарушен, само ако наистина болестта е хваната навреме и се вземат мерки.
Ако след лечение на рак на простатата двойката реши да зачене, най-сигурно ще е да се вземат директно от тестисите сперматозоиди. За съвременната наука вече това оплождане на яйцеклетката е рутинна процедура.
Проблем е, ако ракът не бъде открит в рана фаза. Тогава той често е смъртоносен. При излекуване, в следствие на химиотерапията и по-сериозното лечение с голяма вероятност ще бъде увредена безвъзвратно функцията на тестисите.

Уголемена простата и рак
Двете заболявания нямат никаква взаимовръзка, заявяват експертите. Но и в двата случая, колкото по-навреме се вземат мерки, толкова по-успешно и по-бързо ще е въстановяването.