Страхът от ваксините

Последна промяна на 14 септември 2020 в 12:13 381 0

Всеки мит има свое начало и източник. Това се отнася и за мита, че ваксините едва ли не са вредни и даже опасни. В тази връзка възниква и движението на противниците на ваксинацията, т.н. антиваксъри. Една от страховитите им тези е, че „ваксините причиняват аутизъм“. За съжаление не само родителите на деца с аутизъм, но и някои псевдо експерти се оказаха заразени с тази идея. Въпросът се усложнява от това, че механизмите на детския аутизъм все още не са напълно изяснени – предполага се наличие на генетична предразположеност, а също и наличие на органични мозъчни разстройства. Оказва се, че психологически по-лесно за някои родители е да свържат причината за заболяването с някакво външно влияние върху детето.

Но нека разгледаме злощастния повод да се появи хипотезата, че „ваксинациите причиняват аутизъм“. Колкото и да е странно тази хипотеза се роди не някъде другаде, а в научните среди. През 1998 г. британският лекар Андрю Уейкфийлд публикува в авторитетното медицинско списание The Lancet резултатите от проучване, което уж доказва връзка между ваксинацията срещу морбили и детския аутизъм. Изглеждало, че въпросът за аутизма е решен – отказ от ваксината срещу морбили и това е достатъчно. Така младият лекар се превърнал бързо в национална звезда.

На пръв поглед данните от проучването изглеждали убедителни. Ваксината срещу морбили е на основата на атенюиран (с редуцирана патогенност) вирусен щам. Ваксината включва и консервант на основата на живак (мертиолат, другото название е тиомерсал). Думите „живак“ и „аутизъм“ в едно изречение, и то на страниците на толкова авторитетно научно списание произвели магически ефект върху широката публика. В резултат започва масов отказ от ваксинация срещу морбили .Впоследствие обаче се оказва, че доктор Уейкфийлд е упражнявал натиск върху родители и изисквал от тях отговори, които да се вписват в неговата хипотеза. Според спомените на една от майките лекарят я принуждавал да каже, че симптомите на аутизъм при детето са се появили 11 дни след ваксинацията срещу морбили. Установява се, че той просто е пренаредил датите в историята на заболяване на децата, така че да се окаже, че децата първо са получили ваксината срещу морбили, а след това са се разболявали от аутизъм. Констатирани са още редица нарушения в процеса на осигуряване на доказателствена база на проучването. В крайна сметка публикацията с „докателствата“ е била оттеглена от списанието, а на Уекфийлд бива отнета лекарската правоспособност заради умишлено фалшифициране на данни. Главният редактор на списанието направи изявление, че се касае за недвусмислена лъжа. Но вредните отражения от тази „информационна бомба“ продължават и до днес, въпреки че никой не е идентифицирал връзка между ваксинациите и аутизма.

Вече повече от 20 години този проблем е съпътстван от откровени спекулации, макар че досега никой не е успял да докаже връзка между ваксинацията и аутизма нито патогенетично, нито даже статистически, макар и да са проведени редица изследвания в тази насока. Ако имаше такава връзка, тогава аутизмът нямаше да е толкова рядка болест в условията на масово ваксиниране, което се провежда в продължение на много десетилетия.

Случи се така, че след публикуването на „проучването“ на Уейкфийлд, основните производители на ваксина срещу морбили в света премахнаха от нея консерванта мертиолат (тиомерсал). Те признаха, че каквато и да е вреда от този консервант не е доказана научно, но те го правят заради спокойствието на родителите. Въпреки това спекулациите относно безопасността на ваксините и конкретно на морбилната ваксина продължават.

Въпросите на безопасността, качеството и стандартите на ваксините са елемент на постоянен мониторинг и изпитвания. Ето разяснения по този въпрос от Европейския информационен портал за ваксиниране – инициатива на Европейския съюз: Ваксините получават одобрение за употреба в Европейския съюз (ЕС) и Европейското икономическо пространство (ЕИП) след научна оценка на изпитванията, за да се гарантира тяхното качество, безопасност и ефективност.
Тази оценка трябва да покаже, че ползите от дадена ваксина за предпазване на хората от болести превишават съществено всякакви потенциални рискове. Учените, които оценяват ваксините, винаги внимателно преценяват ползите и потенциалните рискове, особено защото ваксините се прилагат на здрави хора.

Едва след като бъде одобрена, дадена ваксина може да се произвежда, пуска на пазара и използва. Ваксините са под непрекъснат контрол, за да се гарантира, че те запазват своята безопасност и ефективност.

Както при другите лекарства, при някои хора могат да се наблюдават нежелани реакции след ваксиниране, но те обикновено са леки и краткотрайни. Те могат да включват леко повишение на температурата, болка или зачервяване на мястото на инжектиране. Сериозните нежелани реакции са редки.

Страхът от ваксините у много майки и отказът да ваксинират децата си неминуемо ще доведе до възникване на огнища на инфекциозни болести, които биха могли да бъдат предотвратявани абсолютно сигурно чрез провеждането на ваксинопрофилактика.

В момента в социалните мрежи продължават да се подвизават най-ревностните противници на ваксинацията, пригласят им и тези, които отричат съществуването на коронавируса.