Свински грип


Болест : грип

Последна промяна на 07 октомври 2017 в 21:58 763 0

"Свинският грип" беше причина за притеснение по света през 2009 г. Той е мутация на грипен вирус H1N1. Вирусът е от тип А, от който е бил и причинителят на пандемията от испански грип през 1918 г., погубил милиони хора.

И ако бикновено при грипна епидемия най-уязвими са възрастни и деца, свинският грип атакува хората в трудоспособна възраст.

Началото е остро, внезапно, с висока температура над 38 градуса, дразнене и болки в гърлото, суха кашлица, главоболие, болки в ставите и мускулите, слабост, запушен нос, хрема и воднист секрет, повръщане и диария, болки в очните ябълки, топла зачервена кожа и зачервени насълзени очи, вирусен конюнктивит. Засяга се целият организъм.

Лечението с противовирусни препарати трябва да започне през първите 48 часа от началото на инфекцията, препоръчва СЗО. Необходимо е да се приемат топли чайове, витамини и минерали, противотемпературни препарати, повече топли напитки, супи и плодове.

Грипните вируси имат резистентност към лекарствата. Антибиотиците не влияят на вируса, а са за борба с придружаващата дихателна инфекция - бронхит, бронхопневмония, които са усложнения от грипа. Други усложнения от грипната инфекция са: ларингит, трахеит, синузит, болки в ушите, менингит и енцефалит, сърдечни заболявания и болки в храносмилателната система.
Трябва да се избягват контакти с грипно болни и да си оставаме у дома да се лекуваме, ако се разболеем.