Женските вени


Болест : варикоза

Последна промяна на 05 август 2019 в 22:07 808 0

Защо жените по-често страдат от заболявания на вените? Как е правилно да се профилактира и лекува „дамската” варикоза?

Защо варикозното разширение на вените толкова често се среща у жените?

Една от водещите роли тук играе наследствената предразположеност. Склонността към варикозно разширени вени се предава по женска линия. Известно е, че при повече от 75% от болните с варикозни вени такива проблеми са имали и техни роднини, особено често майки или баби. Но се наследява не самото заболяване, а вродените особености на вените: слабите стени на съдовете и генетично обусловената непълноценност на венозните клапи.

Към основните рискови фактори за женската варикоза се отнасят също: постоянното ходене на високи токове, претоварването на краката при продължително седене и стоене, бременността, раждането, оралната контрацепция, хормоналните колебания по време на менструалния цикъл и живота на жената.
По време на бременност и раждане огромна роля играе не само и не толкова притискането на вените на таза от растящия плод, колкото увеличаването на обема на кръвта в женския организъм и увеличаването на концентрацията на женските полови хормони. Хормоналните промени правят свързващия апарат на малкия таз по-еластичен, като едновременно се увеличава растежимостта на венозните стени.

Може ли венозното разширение да влияе на протичането на бременността?
Съществува такъв феномен. Наличието на варикозно заболяване може да бъде съпроводено от патология на пъпната връв, несвоевременно изтичане на околоплодните води, кръвотечения в ранния послеродов период и слабост на родовата дейност. Затова всички бременни, които имат заболявания на вените – варикоза, тромбоза, тромбофилия, вродени съдови дефекти, трябва да бъдат наблюдавани от флеболог. Няма да е излишно да потърсят лекар и онези бременни, чиито роднини имат тези заболявания.
В случай на неусложнена и неизразена варикоза, които протичат без тромби, рани, потъмняване на кожата, е достатъчно носенето на ластичен трикотаж. Във всички други случаи профилактиката и лечението на бъдещите майки са строго индивидуални.

Кои профилактични мерки за варикозно разширени вени са най-ефективни при жените?
Всеки продължително изявявал се рисков фактор е почти гаранция за развитие на заболяването. Затова няма смисъл да чакате появата на съдовата мрежичка, още повече – варикозните усложнения. Във всички случаи най-добрата профилактика е изключването на рисковите фактори. Това, преди всичко, означава промяна в начина на живот. Желателно е да намалите наднормените килограми, да изключите продължителното стоене или седене, вдигането на тежко, важно е често да изкачвате стълби пеша. При продължителна работа стоешком е добре да правите специална гимнастика, при първа възможност – да ходите боси. Докато си почивате, е добре да повдигате крака на 15 см над нивото на сърцето. Ако има условия, това трябва да правите и през деня: вдигайте крака „по американски” върху масата! Трябва също така да избягвате да ползвате дрехи, които притесняват движенията в раменете и бедрата, носете удобни обувки, махнете високите токове – над 4 см, както и обувките с плоско стъпало, или поне не ги носете всеки ден.

Какво се препоръчва на жените, склонни към развитие на варикоза?
Активна почивка, повече да спортуват – двигателни и ритмични спортове: ходене, бягане, плуване, каране на колело и др.
Важно е да не прегрявате организма: изключете горещите вани, ограничете слънчевите бани и времето за получаване на тен през лятото, избягвайте топлинните козметични процедури. Много полезни са плуването и контрастното влажно обтриване. И, естествено, най-важната профилактична мярка е носенето на компресионен трикотаж, както и приемът на специални препарати – венотоници. Само съчетанието на компресионен трикотаж и венотоници дава оптимален ефект.

През лятото обаче е доста сложно да се носи компресионен трикотаж. Какво да правим?
Понякога наистина е сложно да се носи този тип трикотаж. Към факторите, затрудняващи профилактиката и лечението по този начин, се отнасят горещото време, някои особености на строежа на краката, заболявания на кожата и редица други. В тази ситуация само лекарствата венотоници могат да поддържат тонуса на вените, да намалят проявите на заболяването и риска от усложнения. Затова преди летния сезон е желателно да направите курс за прием на венотоници.
За вътрешно укрепване на съдовете в последните години се препоръчва да се ползват комбинации от вещества с растителен произход, които влизат в състава на редица препарати. Укрепвайки венозните стени, те помагат да се предотвратят честите прояви на варикозата, чувството за тежест и болки в краката, както и конвулсиите.