Анасонът бори кашлици от различен произход

Билка : анасон

Последна промяна на 01 February 2024 в 10:19 160 0

Анасонът е едногодишно тревисто културно растение, което у нас се среща в диво състояние, а се култивира в Старозагорско, Харманлийско и др.

Дрогата са плодчетата на анасона и полученото от тях анасоново масло. Плодчетата на растението се събират през юли, малко преди пълното узряване на семената, за да се избегне оронването им. Откъсват се стъблата заедно с плодчетата и се разпръскват на харман до пълното узряване на семената, след което се вършеят. Изсушените плодове имат сиво-зелен цвят, сладникав вкус и приятна миризма.

Плодът съдържа етерично масло, мазнини, холин, белтъци, захари, кумарини, сегментиран витамин С, витамин П и микроелементи. Плодчетата на българския анасон съдържат 2.4% анасоново масло.

Дрогата улеснява отхрачването при остри и хронични възпаления на дихателните пътища (бронхит, трахеит, фарингит, ларингит, кашлица от различен произход). Засилва стомашната секреция и тази на жлъчния мехур и премахва спазмите при хроничен гастрит и жлъчнокаменна болест. Поради болкоуспокояващото действие дрогата се препоръчва при колики в стомаха и червата и при метеоризъм.

Етеричното масло действа пикочогонно и има добър ефект при възпаление, пясък и камъни в бъбреците и пикочния мехур. Дрогата подобрява функцията на млечната жлеза и увеличава млякото у кърмачките. Етеричното масло има противомикробно действие и е добро средство срещу външни паразити у човека и домашните животни. Маслото засилва и кръвооросяването на кожата – използва се и като ароматично средство.

• Дрогата се прилага под формата на запарка. 3-6 чаени лъжички счукани плодчета от анасон се заливат с 400 мл кипяща вода. След 1 час извлекът се прецежда. Приема се по 60 – 120 г 3 пъти дневно след ядене.

Виж още за: