Азбука на храната

Последна промяна на 20 December 2020 в 23:46 613 0

Картофи

* Артрит. Добре измити 600 г картофи, необелени се нарязват и варят в 1 литър вода, докато течността остане наполовина. Пие се през деня вместо вода.

*Лумбаго. Необелени картофи се варят до омекване. Намачкват се и още горещи се слагат в торбичка, която веднага се налага на гърба. Покрива се с хавлиена кърпа. Държи се до изстиване на картофите.

* Натъртено. Върху болното място се слага настърган картоф.

*Упорита кашлица. В 1 литър вода се варят 1 картоф, 1 глава лук и 1 ябълка, докато водата остане наполовина. Прецежда се и се пие 3 пъти на ден по 1 ч. чаша.

*Диария. Да се консумира супа от картофи и моркови (пасират се и се посоляват на вкус).

*Кокоши трън. 2 сурови картофа се счукват и поставят като компрес върху мястото. Престоява 2-3 дни.

*Оток на лицето. На лицето се налага настърган картоф за 30 минути, след което лицето се измива с лайка. Прави се 2-3 пъти седмично.

* *Водата, в която са варени картофите, е богата на ка­лий, фосфор, магнезий, калций, желязо и витамини. Ако с нея се мие кожата на лицето, тя става свежа и мека.


Лeща


Използва се за лечение на ревматизъм. Вечер във водна чаша се поставя леща, накисва се с вода. На сутринта се прецежда и водата се изпива на гладно.

Магданоз


Възбужда апетита, стимулира храносмилането и действа пикочогонно. Най-добър е в прясно състояние като салата. При камъни в бъбреците и бъбречни колики е особено полезен.

Маруля


При безсъние. 1 нарязана маруля се залива с 500 мл студена вода. Слага се да кипне и след това се добавят 2 суп. лъж. мед. Сместа се изпива наведнъж 15 минути преди лягане.

Виж още за: