Дебела Мара лекува

Последна промяна на 29 May 2024 в 22:02 281 0

Тя произхожда от семейството на Тлъстигови и има зелени месести листа, които притежават противовъзпалителни, болкоуспокояващи и антибактериални свойства. Те са богати на витамин С и етерично масло.
Листата на билката дебела Мара намират приложение за лечение на:

Мазоли
Преди да си легнете да спите, накиснете краката си за 15 минути в топла вода, в която е разтворена лъжичка сода за хляб. След като ги извадите от ваната, ги подсушите хубаво с кърпа. Откъснете едно листо от растението и обелете ципата му. Сложете го на засегнатата част и закрепете, като превържете с парче плат или лейкопласт, за да не мърда. Преспете с тази превръзка. За да бъде успешно лечението, приложете метода поне 10 поредни вечери.

Циреи
Взима се къс бял хляб. Той се поръсва с малко захар. Към тях се добавя питейна вода и се бърка, за да се получи каша, към която добавете смачкано листо без ципата. Тази лечебна смес се налага върху цирея, закрепя се с малко бинт, за да не мърда. Превръзката можете да сменяте на няколко часа. Лечението продължава, докато гнойта избие.

Рани
Използва се прясно откъснато листо, на което се обелва ципата. То се налага директно върху раната и се прикрепва с лейкопласт, за да не мърда. Добре е компресът да престои цяла нощ. На следващата вечер се прави нов. Лечението продължава до пълното зарастване на раните.

Болки в ушите
Използва се прясно изцеден сок от листата на билката. Първо трябва да обелите ципата на листото. После го притискате силно, ще започнат да капят капчици. От сока се капват по 2 капки в засегнатото ухо. Процедурата може да се извърши 2 пъти на ден.

Киселини и високо кръвно

Тук се приготвя отвара от листата и стъблата на растението. Те се нарязват на дребно и от дрогата се взема супена лъжица. Билката се залива с 300 мл вода и се вари на тих огън за 15 минути. След свалянето от котлона отварата се оставя да кисне 30 минути. После следва нейното прецеждане. Приема се 3 пъти на ден по винена чашка.

Ечемик в окото
Листенцето се измива старателно и леко се остъргва ципата от долната му страна, след което се лепва върху ечемика и цялото око. Остава в покой и се сменя с ново, докато не спадне и напълно изчезне ечемикът.

Хемороиди
Върху деликатното място поставете лист от цветето, цепнат през средата. За максимално извличане на полезните вещества от билката, преди да приложите лечебния метод, задължително отстранете мембраната, покрила листото. Задръжте листото върху болното място поне десет минути. Този период е достатъчен за настъпване на облекчение.
Сокът от дебела Мара има кръвоспиращ ефект, който се дължи на съдържащата се в него ябълчена киселина. Този лек може да прилагате толкова често, колкото имате нужда.