Горска ягода при анемия

Билка : горска ягода

Последна промяна на 29 ноември 2017 в 07:25 755 0

В народната медицина се използват листата с дръжките, докато са още зелени, след обирането на плода. Могат да се употребяват и листата на градинската ягода, но без дръжките.
Отварата от листата понижава кръвното налягане, подобрява сърдечната дейност, разширява периферните кръвоносни съдове, тонизира мускулатурата на матката. Прилага се при гинекологични заболявания. Повишава обмяната на веществата, има противовъзпалително действие. Листата и плодовете са ефикасно средство за лекуване на анемия и авитаминоза.
Плодът на ягодата подобрява храносмилането, действа благоприятно при язви, колити, атеросклероза и е изключително полезна храна при диети. Понякога обаче дава алергични реакции.
Народната медицина препоръчва ягодата и при главоболие, неврастения, възпаления на стомаха и червата, бъбречни, жлъчни и простудни заболявания, а външно, под формата на лапи – за лекуване на рани и хемороиди.

● 2 суп. лъж. изсушени и нарязани листа се заливат с 500 мл вряща вода и киснат два часа. След изстиване извлекът се прецежда и се пие по една винена чаша три пъти дневно преди хранене.