Как да приготвим сами клеева тинктура

Последна промяна на 10 February 2019 в 23:41 3743 0

За целта е подходящ стъклен съд. В 100 г 90-прцентов спирт се натрошава на малки парченца 30 г клей или се стърже на ренде (колкото по-ситно, толкова по-добре). Оставя се да престои около седмица до 10 дни на тъмно, като е добре от време на време да се разклаща. Готовата смес се прецежда през няколко пласта марля. Съхранява се в тъмно стъклено шише.

Ако се запазят отцедените части и се долее вода, ще имате воден екстракт на прополис, особено подходящ за употреба от деца, заради отсъствието на спирт в него.

Клеевата тинктура подсилва имунната система, има противомикробен и антивирусен ефект, помага при гастрит, язви, колити, стомашно-чревни заболявания, проблеми с венците и устната кухина.


Приложение:
● За жабурене при кървящи венци и парадонтоза: В чаша с малко вода се капват няколко капки прополис и със сместа се жабури 2 минути.
● При афти: С памучен тампон се нанася прополис върху афтата (малко щипе и боли, но бързо отминава). Подобрението настъпва след няколко нанасяния.
● При гнойни възпаления по кожата: Парченце клей се налага върху мястото, което се покрива с лепенка и престоява за през нощта или около 12 часа. Така се изтегля гнойта и мястото се успокоява.
● При гъбички (най-вече по стъпалата): Проблемните области се тампонират с памук, напоен с прополис. Добре е да се маже няколко пъти на дeн.