Може да овкусите салатата с бял трън

Билка : бял трън

Последна промяна на 12 March 2020 в 21:41 1696 0

На фермерските пазари отскоро се повява нов интересен продукт. Масло от бял трън. Употребява се за подправка на салати или се приема директно с лъжичка всеки ден по 2-3 лъжички. Качествата му са неоспорими. За тях разказва Светлана Мирчева. Тя идва от Троян, фамилията отглежда белия трън на 5 хиляди декара под аренда в Северна България – Русенско и Шуменско. Цехът за пресоване е в село Видраре, до Карлово.

Продуктът е студено пресован, от него не се извлича нищо по химически път, използва се шнекова преса, при която маслото се извлича при температура 33-38 градуса, получена при самото пресоване. Следва период, когато маслото престоява, за да се утаи. След това се прецежда механично. Следва поетапно бутилиране, за да се запазят свойствата на маслото. Първо с машина се пълнят бутилките, след това отново се пресова и допълва количеството. Хората от фирмата работят предимно с фармацията, дават й кюспето, то е най-ценното от белия трън, с най-голямо процентно съдържание на билимарин. От него се правят различни медикаменти за чернодробни проблеми, жлъчка, за хора, живеещи в замърсени среди – те имат нужда от бял трън като средство за детоксикация.

- Събираме го с комбайни машини, няма как да се събира ръчно, защото е плевел, бодил – казва Светлана. – Нашата фирма плаща на аренда, трънът се сее през март и го жънем през юли-август. Тогава се прибира и обработва в цеха. Не изисква никаква допълнителна обработка на почвата, той е плевел. Само има изискване, когато пониква семето, да има валежи, почвата да е влажна, за да поникне добре. Това е биологично чист продукт, съобразен за хора, които водят природосъобразен начин на живот. Но е полезен и за всички останали, особено за малки деца, за бременни, за жени кърмачки, за възрастни хора и такива с хронични заболявания.

Един кг готов продукт е с най-достъпни цени, не само добър като качество, но и на пазара сме с най-добра цена. Ние сме най- големите производители на бял трън, произвеждаме 40 тона брашно годишно, останалите производители вадят по няколко тона. Оттам идва и най-ниската цена, един литър филтрирано масло е 18 лева.

Особено подходящ е за картофената салата, получава се много добър вкус с нашето брашно. То е като млян черен пипер на вкус, съвсем леко горчиво, обаче не е силно и придава особен вкус на салатата. Усвоява се много добре от организма. Супер храна е и не е нужно човек да почива, ако го взима всеки ден продължително време. Приема се и с цел профилактика.

Във фирмата ни работят около 10 човека, ангажирани сме всички от семейството.
Предлагаме в няколко магазина за био продукти на няколко места в София, Враца, Плевен, Бургас, Сливен – обяснява Светлана.