Най-простата грижа за зъбите – водата

Последна промяна на 23 септември 2021 в 19:18 744 0

Един от трима възрастни има някаква степен на разрушаване на емайла на зъбите. Едно от четири деца страда от подобно състояние още от 5-годишна възраст.
Всички храни и напитки, които приемаме, оказват съществено влияние върху здравето на нашите зъби. А проблемите започват още от детството. Така един от трима възрастни има някаква степен на разрушаване на емайла, а едно на четири деца страда от подобно състояние още от 5-годишна възраст. И както за общото ни здравословно състояние, така и по отношение на денталното здраве натуралната минерална и изворна вода е доказано най-добрата напитка във всекидневието, тъй като на първо място не съдържа захар. А консумацията на захар в най-голяма степен уврежда зъбите. От друга страна съдържащият се в натуралните води флуор може да намали риска от възникване на кариес, като помага на зъбния емайл да бъде по-устойчив на киселинна атака.

Зъбна ерозия и кариес
Зъбната ерозия представлява загуба на зъбен емайл, причинена от киселинна атака. Емайлът е твърдото защитно покритие на зъба, което предпазва дентина под него. Когато емайлът е износен, дентинът е изложен на външно влияние, което може да предизвика болка и повишена чувствителност.
Зъбните кариеси са причинени от контакт със захарите в храната и напитките. Определени бактерии образуват слой на повърхността на зъбите, наречен плака, който използва захарите като енергиен източник при произвеждането на киселини в устата. На свой ред киселинната среда може да доведе до омекването на емайла и дентина на зъбите. След множество атаки от киселините в зъбите се образуват кухини (кариеси).
В този процес слюнката играе ключова защитна роля. Естествените соли в нея карат емайла да се реминерализира и да се втвърди отново. Слюнката се състои от около 99% вода и затова приемът на достатъчно вода е важен за нейното образуване. Всъщност, когато сме дехидратирани, концентрацията на вода в слюнката се променя и това не е в полза на здравето на зъбите.
Какви напитки е добре да приемаме?
Напитките с високо съдържание на захар или киселини трябва да бъдат ограничени, тъй като увеличават риска от гниене и ерозия на емайла. Напитките с по-ниски стойности на pH обикновено имат по-висок ерозивен потенциал от тези с неутрално или алкално pH. Някои от бутилираните минерални води на пазара се отличават с висока алкалност (над 9,5) и са особено полезни за здравето на зъбите.
В оглед на денталното здраве натуралната минерална вода е отлична напитка, тъй като не съдържа захар. Освен това тя често съдържа минералa флуор, който може да помогне за намаляване на риска от кариеси, като прави зъбния емайл по-устойчив на киселинна атака. Смята се, че флуорът помага за намаляване на способността на бактериите от зъбната плака да произвеждат киселина.
Препоръки за правилна грижа за здравето на устната кухина:
1. Пиенето на натурална минерална или изворна вода е добър начин да се хидратираме, без да подлагаме зъбите си на опасността от захарите.
2. Децата трябва да бъдат насърчавани да се хидратират от ранна възраст, за да се развие навикът им за чест прием на вода.
3. Възрастните хора, които страдат от сухота в устата, трябва да бъдат насърчавани да пият вода редовно.
4. Зъбите трябва да се мият всяка вечер и поне веднъж през деня, като се използва паста за зъби с флуор.
5. Миенето на зъбите вечер е особено важно, тъй като образуването на слюнка се забавя през нощта.
6. Флуорът помага да се предотврати гниенето на емайла. Вашият зъболекар може да ви препоръча подходящото съдържание на флуор в пастата за зъби или водата, която пиете.
7. Изплакването на устата с вода между храненията може да помогне за премахване на остатъците от храна, които иначе биха могли да доведат до появата на кариеси.
8. Ограничете приема на напитки и храни, съдържащи захари и киселини, защото те отслабват емайла на зъбите.
9. Дъвките предизвикват образуването на повече слюнка, което помага да неутрализираме киселината в устата си след ядене или пиене. Доказано е, че дъвченето на дъвки без захар след хранене може да предотврати появата на кариеси.

Виж още за: