Нептунус омниа санат – морето лекува всичко

Последна промяна на 19 юни 2021 в 17:46 470 0

Така твърдели древните римляни, а излязлата от морската пяна богиня Афродита била символ на лечебната и възстановителна сила на могъщата водна шир. Нашето Черно море представлява огромна зона на здравето, в която специалистите различават морско климатолечение и балнеолечение. Балнеолечението се допълва с калолечение и пясъколечение.
Климатолечението включва следните комплекси: лъчев климатичен комплекс, топлинен климатичен комплекс и аерохимичен климатичен комплекс.

Израз на лъчевия климатичен комплекс е слънчевата радиация като деен фактор в живота на човека изобщо. Не случайно К. П. Тимирязев е казал: „Човекът е в правото си да се величае като син на слънцето“. Ултравиолетовите лъчи оказват особено фотохимично и фотобиологично въздействие върху организма, което е познато на хората отдавна.

Добри резултати от климатолечението край морето при хроничните заболявания на дихателните пътища се дължат до голяма степен на лечебните възможности на морския въздух. Учените са установили, че той се отличава с повишено съдържание на халогенни елементи: йод, бромфлуор (аерохимичен комплекс). Особено наситени с йод са крайбрежните местности, богати на водорасли, които се изхвърлят на брега и при изсушаването се образува голямо количество прах, богат на йод. Високите температури и слънчевото време край брега подпомагат окислителните процеси и отделянето на йод в свободно състояние.

Своеобразен лечебен фактор представлява и самата морска вода. Морските къпания понякога са и главната цел на морелечението. Като възбуждащ фактор те представляват сполучлива комбинация на закалителни и двигателни елементи.
Медицината използва и лечебните свойства на много морски обитатели. В това отношение водораслите стоят на първо място. Впрочем това едва ли трябва да се смята за заслуга само на съвременния човек. В продължение на векове жителите на Хебридските острови са прилагали някои видове водорасли при треска, ирландците – за лекуване на живеница, корсиканците – като пикочогонно средство. Индусите ги употребявали при заболявания на пикочния мехур, японците - за лекуване на туберкулоза.

Изследвания на руски учени показват, че някои черноморски водорасли отделят противомикробни вещества, а американска фармацевтична фирма произвежда от морски водорасли едно от най-мощните противомикробни средства. Известно е също, че ефектът от топлите морски бани се засилва от прибавянето на настойка от водорасли. Те действат благоприятно при рахит и някои функционални смущения на щитовидната жлеза.

Лапи от водорасли пък помагат при мъчно заздравяващи рани от разширени вени на крайниците. От водорасли са изолирани и витамини, и вещества, които потискат съсирваемостта на кръвта, и стероидни съединения, годни за синтез на хормонални препарати от рода на кортизона.

От воден извлек на водораслото Цистозеира бербата български учени са получили много добър ефект, понижаващ високото кръвно налягане. Нещо повече, това понижаване става плавно и за продължително време, като по този начин се избягва опасността от колабиране (припадък) от някои съвременни средства за лечение на широко разпространената хипертония.

Освен от водорасли, лечебни вещества са получени и от други обитатели на морето. Много морски животни изработват в голямо количество антибиотици, засилва растежа на организма вещества, хормони и други. Създадена е т. нар. морска диета, чрез която се лекува малокръвие, артериосклероза, хипертония. От обитателите на морското дъно – морската краставица е изолирано интересно вещество, което подобрява сърдечната дейност и понякога спира растежа на някои тумори.

Ценно лечебно средство на нашето Черноморие е и лечебната кал. Тя се добива от крайморските езера и разширява лечебните възможности на нашето крайбрежие: Поморие, с. Атанасово - Бургаско, Тузлата край Балчик, Шабла и Варненското езеро. Под въздействие на калолечението се подобрява обмяната на веществата, кръвообращението и функциите на жлезите с вътрешна секреция. Други благоприятни резултати са бързото възстановяване на заболели тъкани, успокояване на болката, а също така потискане на възпалителните процеси при заболявания на опорно-двигателния апарат, гинекологични болести и т. н.

Широко лечебно приложение намира и лугата, която се добива в крайморските езера от водата в тях. Тя е гъста маслообразна течност, богата на редица полезни соли. От черноморската луга например е създадена профилактичната паста за зъби „Поморин“, предназначена срещу възпалителни заболявания на венците.

Елементи на морелечението са и пясъчните бани, които се прилагат с успех за лечение на хроничен ставен ревматизъм, лумбаго, ишиас и други.