Невен

Последна промяна на 07 July 2023 в 10:24 234 0

За рани и възпалени венци

За лечебни цели се използват цветовете и листата, но без долната част на стъблото. Брането обикновено става в разгара на цъфтежа – през юли или август. Препоръчва се това да става в слънчево време. Сушенето трябва да се извършва в проветриви помещения, и то при подчертано силно въздушно течение. Така приготвената билка е дълготрайна.

Съвременната медицина е установила експериментално, че препаратите от невен оказват успокояващо въздействие върху централната нервна система и понижават рефлекторната възбудимост. Притежават също така бактерицидно свойство срещу редица бактерии, особено стафилококи и стрептококи. И официалната и народната медицина използват невена за лечение на т. нар. женски болести.

От растението се приготвят ефикасни лекарства за лечение на трихомонаден колпит и въобще на всякакво бяло течение.

Билката подпомага зарастването на рани и образуването на нова тъкан. Действа противовъзпалително, нервно успокоително и противомикробно, понижава кръвното налягане и успокоява сърдечния ритъм.

Прилага се при стомашни язвени, сърдечни заболявания и като леко успокоително средство, при различни видове рани (травматични), склероза на кръвоносните съдове, за жабуркане при възпаление на венците и за гаргара на гърлото.

В българската народна медицина невенът се употребява при главоболие, болести на далака, заболявания на черния дроб и жлъчните пътища, за задържане при бременност, при възпаление на лимфните възли, рак на матката и гърдата, кожен рак (използва се цветът).

Външно приложение: цветовете, смесени със свинска мас, се използват за мазане при трудно зарастващи гнойни рани и рак на кожата.
Накиснати в зехтин (1:10), се използват при гнойни рани.
Със счукани цветове се налагат мазоли и брадавици.

Вътрешно приложение: 2 с. лъж. от билката се заливат с 500 мл вряла вода. Киснат 1 час. Пият се по 100 мл 15 минути преди ядене 4 пъти дневно.

Виж още за: