Розмаринът чисти черния дроб и тонизира сърцето

Билка : Розмарин

Последна промяна на 06 July 2020 в 07:11 1552 0

Малко хора познават лечебните свойства на розмарина – той се ползва повече в кухнята, като подправка.

● Служи за дезинфекция на рани, язви и пъпки. В тези случай се използват лапи от сварен розмарин.

● Отварата от растението облекчава гърдите при заболяване на бронхите. Помага за тяхното очистване.

● Розмаринът е много полезен при аномалии в сърдечния ритъм, подобрява кръвообращението. Чаша чай от билката преди ядене възвръща апетита.

● Лапи се приготвят от 4 с. лъж. иглички от розмарин и 4 чаши минерална вода. Всичко се ври 8 минути и се оставя да изстине.

● Отвара за лекуване на носа и гърлото се сварява от 1 с. лъж. розмарин и 1 чаена чаша мляко, прецежда се и се пие преди лягане.

● Запарка за стимулиране на апетита: 1,5 с. лъж. листа се заливат с 1 чаена чаша вряща вода, кисне 5 минути и се прецежда.. Пие се половин час преди ядене.

● Тинктура се прави от 10 листа, счукани в хаванче. Прахът се кисне в 100 мл 60-градусов спирт 10-15 дни, след което се прецежда и се съхранява в херметически затворен съд. Приема се по 10 капки на половин час на чаша вода всекидневно. Тонизира чудесно сърцето.

● Розмариново вино – при изтощение след прекарани инфекциозни болести: 20 г билка кисне в 1 литър вино 5 до 8 дни, като от време на време се разклаща. Прецежда се и се пие по 1 чашка (40 мл) сутрин или вечер.