Седефчето се прилага задължително под лекарски контрол

Билка : седефче

Последна промяна на 06 July 2017 в 09:16 1043 0

Седефчето е полухраст, висок 30-80 см. Стъблото му е цилиндрично, право и разклонено, със сивозелен цвят. Листата му са последователни, двойно или тройно перести. Цветовете са жълти или жълтозелени, събрани в щитовидни съцветия. Плодът е четиригнездна кутийка, която се разпуква и във всяко гнездо има по 5-6 семена.

Като диворастящо седефчето се среща по сухите и каменисти места в Източна България. Като градинско и подивяло растение вирее навсякъде из страната.

Дрогата е от стръковете. Надземната част на седефчето се събира през време на цъфтенето (юни, юли). Суши се на сянка или в сушилни при температура до 400°С. Изсушената билка е бледозелена, с характерна миризма и горчив вкус. Съхранява се на сухо, сенчесто и проветриво място.

Стръковете на седефчето имат спазмолитично, общоукрепващо и невротонично действие. Спазмолитичното действие е много добре изразено при болки в органите на малкия таз, например при болезнена менструация. Поради съдържанието на етерично масло дрогата действа благоприятно при стомашно-чревни заболявания, метеоризъм, колики и изобщо подобрява храносмилането.

Етеричното масло тонизира мускулатурата на матката и стимулира функцията й. Нервно успокоителното действие на дрогата се използва при виене на свят, сърдечна невроза, епилепсия, истерия. Седефчето е добро лечебно средство срещу чупливостта на кръвоносните съдове. Прилага се още при потъмняване на лещата на окото и възпаление на очите, напрежение и спазъм на акомодационния мускул.

Народната медицина препоръчва дрогата и при малокръвие, глисти, малария, виене на свят, дизентерия, нервно сърцебиене, стенокардия, затруднено дишане (задух), отслабване на зрението, при хемороиди, изпаднало задно черво, болки във вътрешното ухо (капки от прясното растение), недостатъчна и болезнена менструация, ревматизъм, подагра, невралгия, лумбаго, ухапване от змия (лапа от пресни листа или настойка в силна ракия в съотношение 1:10).

Билката се предписва като отвара от 1 суп. лъж. ситно стрита дрога и 400 мл вода. Ври 5 минути. От отварата се приема по 1 кафена чашка 3 пъти на ден.

Седефчето е основна билка на създадените в България билков чай за лечение на детско напикаване, за лечение на епилепсия, както и на говорни смущения – заекване и др.

ВНИМАНИЕ! Седефчето се прилага под лекарски контрол. В по-големи дози седефчето е отровно. Не трябва да се употребява при бременност. Отравянето се изразява със следните симптоми: слюнотечение, набъбване на езика, стомашно-чревно разстройство, затруднено дишане, брадикария.