Шипката

Последна промяна на 25 September 2023 в 13:37 307 0

Богинята Афродита, след като научила, че нейният любим Адонис е загинал по време на лов, полетяла над пратениците. Бодливите храсти разкъсвали кожата й, капки кръв падали по вейките и се превръщали в алени пъпки…

Пъпките на шипката се разпукват на зазоряване, отбелязвайки с удивителна точност края на нощта. Народна мъдрост твърди, че един шипков храст струва колкото седмина доктори. По времето на Иван Грозни в Русия през XVI век за бране на шипки екипирали цели експедиции, пазели плодовете за военни походи, а плащали за лекарството с кадифе, брокат и със скъпоценни кожи. Едно време не са познавали нито водородните прекиси, нито йода, затова отворените рани промивали с настройка от шипка за спиране на кръвотечението и за предпазване от гангрена. Някога шипката е спасявала и мореплавателите от скорбут. Когато тръгвали на дълго плаване, те се запасявали с нейните плодове.

И сега се пие тонизиращ витаминен чай. А концентрирана настройка от шипки се получава, ако тя се прави във фурна или в термос. Добре е да й се добави мед, шепа ягоди, малини, боровинки, сушени кайсии или стафиди. С какво е полезно това лекарство? То е приятно на вкус и най-важното - универсално. Предизвиква прилив на сили, нормализира обмяната на веществата, предпазва от изтощение нервната система.

Отвара от шипки трябва да се пие при:
- нисък хемоглобин, счупвания, слаби кръвоносни съдове, лошо кръвообращение, камъни в бъбреците.
Шипката притежава и запичащо действие.
Тайната е твърде проста. Шипката съдържа рекордно количество витамин С и цял набор от елементи от таблицата на Менделеев, които се допълват взаимно и заедно действат благотворно на човешкия организъм. Точно затова извлекът от плодовете на шипката носи много по-голяма полза от синтетичната аскорбинова киселина, получавана в заводски условия.

Важно е правилно да се събере лекарствената суровина
Плодовете трябва да се берат през есента, преди падането на мразовете. Те трябва да се сушат бързо, при температура 80-100 градуса. При бавно сушене се губят целебните им свойства.

Кафе от шипки
Може преди сушенето всяка шипка да се разреже надлъжно и да се очисти от сърцевината. Но не е добре да се изхвърлят семената, а също да се изсушат. Ако се изпекат и се смелят се получава прашец, от който се вари хранителна ароматна напитка, наподобяваща кафе, но безвредна за сърцето и кръвоносните съдове.

Целият храст е целебен
Народната медицина смята за целебно цялото растение – от корените до семената. Така в Сибир с цветовете на шипката, сварени в мед, лекуват възпаления на кожата. В Китай пък за подобряване на храносмилането пият отвара от корените. Известно е колко трудно се лекуват изгарянията, раните от дълго залежаване, измръзналата кожа. Тук също на помощ идва шипката, по-точно знаменитото лечебно масло от нейните семена.

Натуралното шипково масло подмладява кожата
Маслото, което се произвежда у нас, се извлича от семената на шипките. То дава изобилие от естествени мастни киселини за подобряване на състоянието на кожата, ноктите и косата.
Чистото студено пресовано масло от семена на шипки, наречено още сухо, е едно от най-добрите масла за лице и зряла кожа. Добър източник е на омега 3 и омега 6, които подпомагат регенерацията.
Цветът на маслото от шипка може да варира значително в зависимост от концентрацията на мастни киселини и витамин А. Висококачественото чисто студено пресовано масло се среща от красив дълбоко златист до наситен червен цвят.
Богатото съдържание на витамини и каротин благоприятства регенерацията на тъканите, синтеза на хормони и увеличава еластичността на капилярите и усилва очната дейност.

Виж още за: