Шипките

Билка : шипки

Последна промяна на 16 November 2023 в 11:14 214 0

Настойка
Има няколко начина за приготвяне на настойка от плодове на шипка. Те се смачкват, но така че да останат цели. Попарват се с гореща вода (една част шипки на шест части вода), сместа се вари на слаб огън 10 минути. Отместват се и се оставя да престои 2 часа. При този вариант на приготвяне 90% от аскорбиновата киселина преминава в настойката и усилва действието на микроелементите мед, калий, калций, желязо, магнезий, фосфор, манган, силиций.

● 1 с. лъж. плодове се заливат с 1 чаша гореща вода, врат на тих огън около 10 минути. Сваля се от огъня и престоява денонощие. Прецежда се. Пие се по 0,5 – 0,75 чаша дневно (това е доза за възрастни, а при децата се намалява наполовина). Може да се добави мед за по-добър вкус, но не и захар.

● Скълцайте изсушени плодове в хаванче и ги залейте с гореща вода (10-15 грама на чаша гореща вода). Варете 3 минути, после пресипете в термос. След 3-4 чаша еликсирът е готов за употреба. Прецедете през няколко слоя марля, тъй като власинките от вътрешността на плодовете действат зле на лигавицата на стомаха. Пийте по 50 мл дневно между храненията.

Рецепта при суха и продължителна кашлица
● В 600 мл вода врат 15 минути 6 парчета локум, 6 бонбона лукчета, шепа шипки и 1 пакетче небетшекер След изстиване се прецежда. Пие се по 1 каф. чашка 3 пъти дневно преди хранене.

Виж още за: