Солени грейки при простуда


Болест : простуда

Последна промяна на 05 март 2019 в 11:22 845 0

Солените грейки са платнени чувалчета, напълнени със загрята сол. Чувалчето трябва да бъде от плътна памучна или ленена тъкан, но в никакъв случай от синтетични материали.
Размерите и формата на чувалчето се определят в зависимост от това за какво ще го използвате. Ако често ви болят ставите, солената грейка трябва да е продълговата и не много широка – такава, че да обгърне болното коляно или лакът. Ако имате проблем с ушите, по-добре ушийте кръгло чувалче с диаметър не повече от 8 см.
И така, ушили сте чувалчето с необходимата форма и размери и сте оставили незашит отвор от 2-3 см, през който ще го пълните със загрята сол.
Солта трябва да избирате да е максимално едра, защото големите кристали по-дълго задържат топлината, а ситната сол е по-хигроскопична и ще поглъща влага дори и от въздуха. Чувалчетата не пълнете прекалено, за да може, когато го доближите до тялото, да има обтекаема форма по извивките на тялото. Едва тогава загряването ще става равномерно и дълбоко и ще донесе максимална полза, а именно – разширяване на кръвоносните съдове, подобряване на кръвообращението и усилване на притока на кръв.
Трябва да сменяте солта в чувалчето веднъж седмично при всекидневна употреба, а ако използвате солена грейка в редки случаи, тогава минимум веднъж на три месеца.
Специалистите твърдят, че с потта на болния солта изтегля и попива отрицателната информация, затова е по-добре всеки член от семейството да има свое чувалче.
Гумените грейки с вода, според специалистите, не трябва да се предпочитат, защото имат повече негативи.

Виж още за: