Валерианата намалява стреса

Последна промяна на 14 February 2021 в 18:26 540 0

Днес повече от всякога се нуждаем от естествени алтернативи на предписаните и употребявани силно действащи синтетични успокоителни средства. Стресовите ситуации не могат да се отстранят трайно с транквилизатори.
Слава богу, науката за лечебните растения има отговор на този проблем. Много успокояващо действа отдавна утвърдената валериана. Тя помага след преумора или след стресово състояние да се стигне до премахване на напрежението, без да води до чувство на отпадналост или упойване.
Чаят от валериана днес е малко в забвение, тъй като при приготовлението корените излъчват силна миризма. Освен това вкусът е много своеобразен.

● Ето чаена, смес подобряваща вкуса на валерианата: 40 грама корени от валериана, 30 грама шишарки от хмел, 15 грама листа от мента, 15 грама цветове от хибискус.
Билките се оставят да престоят през нощта в хладка вода и на сутринта се прецеждат и се затоплят за пиене. Действието на този чай е изключително, особено при по-възрастните хора, които имат сърдечни оплаквания от нервен произход.

Виж още за: