Вълшебства с шипки

Билка : шипки

Последна промяна на 28 December 2017 в 17:38 2078 0

Шипковият чай помага при грип и простуда
Шипковият чай е много полезен през есента и зимата, когато зачестяват простудните заболявания и грипните епидемии.
Шипката е с богато съдържание на витамин С, Р, В2 и К, а също на танин, пектин, ябълчна киселина и минерални соли.
Добре е да знаем, че когато ни събори грип или се обадят болните ни бъбреци, ние се нуждаем от голямо количество витамин С. Не е необходимо веднага да посягаме към разтворимите таблетки или към ампулите. Тогава ще ни помогне настойката от шипка, тъй като тя е с много високо съдържание на витамин С.
Шипковата настойка се приготвя по следния начин: вземат се пет супени лъжици леко счукани плодове от шипка и се заливат с пет чаши кипяща вода. Сместа се поставя в порцеланов или емайлиран съд, затваря се добре и се покрива с вълнен плат. Настойката трябва да престои най-малко 5 часа, а след това се прецежда през марля, за да се отстранят власинките. Пие се, без да се добавя захар, но може да се подслади с мед, който ще засили лечебните и качества.

Подсилващ елексир
• От шипки може да се приготви чудесен подсилващ еликсир, като за целта трилитров буркан се пълни една трета с цели шипки. Добавят се 700 г захар, ½ от пакетче мая за хляб и се залива с хладка вода. Държи се в стая с нормална температура. Само след 3 денонощия еликсирът е готов за консумация, ако периодично сте го разбърквали. Пие се по всяко време и може да замести пиенето на вода. При свършване на течността може отново да се използват същите шипки, като добавите пак 700 г захар и ½ пакетче мая за хляб и залеете с хладка вода.

Укрепване на организма
• За укрепване на организма може да се нарежат на тънки резенчета 1 суп. лъж. шипки и да се смесят с 1 суп. лъж. кисело мляко. Тази смес се консумира веднага. Има общоукрепващ ефект, подобрява кръвните показатели и подпомага сърдечната дейност.

Сироп
• Най-доброто лекарство срещу грип е сироп, приготвен от шипки: 2 кг се накисват в 1 литър хладка вода и се оставят да киснат 2 дни. След това течността се прецежда и се вари с 2 кг захар на силен огън само 5 минути. Прибавя се 8 г лимонтузу, сваля се от огъня, пак се прецежда и сиропът се налива в тъмни бутилки горещ. Държи се на сухо и хладно място.

Мармалад
• Може да се приготви и мармалад от шипки, като се смесят с равни количества захар и вода. Шипките се нарязват, изчистват се от семки и мъх, кипват се във вода 2-3 пъти, като водата се изхвърля. Приготвя се сироп от еднакви количества захар и вода, прибавят се шипките и се вари, докато сместа се сгъсти. 10 минути преди сваляне се слага 10 г лимонтузу. Мармаладът се прибира в буркани горещ, затваря се и бурканите се обръщат, докато изстине.

Вино
• От шипки може да се направи и вино, което дава сила, но никога няма да боли глава: 1 кг шипки се слагат в дамаджана и се заливат със студен сироп. Сиропът се приготвя по следния начин: 7 литра вода и 500 грама захар се варят 10 минути, след което се прибавя 5 г винена киселина. Изстива и тогава шипките се заливат. Дамаджаната се оставя на стайна температура, за да ферментира. След няколко дни започва да шуми и на повърхността се образува пяна. Това вино добива приятно резлив и сладък вкус. Прецежда се след ферментацията, налива се в стъклени бутилки, които се затварят плътно. Държи се на студено.