Как да бъдем по-здрави и да живеем по-дълго

Последна промяна на 13 November 2017 в 21:50 925 0

Резултатите от изследвания, проведени през последните години, преобръщат наопаки представите ни за това, как работи имунната система на човека. Учените знаят отдавна, че, вслушвайки се в нуждите на своето тяло, ние можем да повишим имунитета си, но едва напоследък стана ясен и още един факт: емоциите са от огромно значение за доброто здраве. Достатъчно е да си припомним как пулсът се ускорява, устата пресъхва и ръцете ни затреперват, когато се вълнуваме или сме силно изплашени. И въпреки че учените все още не са изяснили напълно механизма на взаимодействието между физическото и психическото състояние на организма, те са категорични: имунната защита не работи самостоятелно, а в симбиоза с нервната и хормоналната система. Връзката между трите обаче може да бъде разрушена от някои емоционални сривове, в резултат на което да се стигне до отслабване на организма и до неговата неспособност да побеждава болестите. Така например е известно, че силният стрес пречи на работата на клетките, отговарящи за борбата със заболяванията, прави организма по-уязвим спрямо простудата, кашлицата и проблемите с белите дробове. Понякога стресът е също толкова пагубен за имунитета, колкото физическите фактори – например гладът. Какво тогава да правим, за да бъдем по-силни и по-здрави физически и психически?

Повече боровинки, малини и касис.
На практика всички червени плодове съдържат антиоксиданти, които ни помагат да се справим с болестите. Непременно включвайте в менюто си възможно най-ярки на цвят плодове и зеленчуци, понеже са най-богати на антиоксиданти. Разбира се по-добре е да ги ядете пресни, но и дълбоко замразени вършат работа.

Чаша чай.
Учените са установили, че черният чай укрепва имунната система, а зеленият допринася за обновяването на кожата. Тяхната редовна консумация може да намали риска от развитие на рак на стомаха и хранопровода.

Спете достатъчно.
Хроничното недоспиване се отразява зле на имунните реакции на организма, докато дълбокият пълноценен сън стимулира производството на хормони и повишава имунитета. Различните хора имат нужда от различно време за сън, като на повечето им стигат от 7 до 9 часа. Много е важно качеството на съня, затова се постарайте да се придържате към определено разписание и да си лягате по едно и също време.

Яжте риба.
Полезни за вас са всички обитатели на водните басейни. От една страна, консумацията им понижава чувствително риска от развитие на рак на дебелото черво, от друга – тлъстите риби пълни с голямо количество витамин А и стимулиращи имунната защита мастни киселини омега-3, повишават способността на левкоцитите да се справят с болестотворните бактерии.

Не водете заседнал начин на живот.
Хората, които редовно се занимават със спорт или ходят много пеша, боледуват от простуда четири пъти по-рядко от любителите на излежаването пред телевизора. Физическите натоварвания ни дават възможност да изгорим вредните вещества, образували се в условията на силен стрес, подобряват общото състояние на организма и активизират работата на лимфната система, изхвърляща токсините то тялото.

Наблегнете на ядките.
Абсолютно всички техни разновидности понижават нивото на холестерола в кръвта. Бадемите съдържат много витамин Е, който укрепва имунитета, особено на старите хора. Орехите пък са богати на селен, необходим за нормалното функциониране на имунната система.

Не забравяйте цинка.
Недостигът му отслабна организма, затова консумирайте повече тиквени семки, телешко, морски дарове, прораснали кълнове – естествени източници на минерала.