Най-възрастният българин, покорител на европейския първенец Елбрус , е на 75 години

Последна промяна на 21 September 2023 в 09:00 145 0

Тези дни един българин за шести път стъпи на най-високата точка на Европа – Елбрус (5642 метра) и това е Александър Коцев от София. Това той прави точно в дните, когато календарът му е отредил 75 години. Роден е на 7 август 1948 г. Сашо се запалва по планините и техните върхове малко по-късно, отколкото това обикновено са направили мнозина от най-личните ни планинари и алпинисти. Едва когато е навършил 30 години той завършва курс за алпинисти и това той прави с цел да придобие право на легитимно бродене из планините.

Първоначално мечтата му е да практикува продължителните ски маратони и това той прави в продължение на много години, но никога не забравя онази снимка, която го запленява още тогава, когато 21-годишен за първи път вижда двуглавия купол на най-високия - по това време връх само на Кавказ - Елбрус. Мечтата да се изкачи на този връх Александър таи дълго време и едва след 39 години, когато вече е на 60, през 2008 г., той събира необходимата сума, с която се включва в специална групата за изкачването на върха. Лошата екипировка, незадоволителната физическа и техническа подготовка, както и оскъдните познания за едно толкова отговорно мероприятие не му позволяват повече от 5300 метра – Седлото между двата върха Западен (5642 м) и Източен (5621 м).

Това не го отчайва и след 6 години, вече на 66 (през 2014-та), Александър успява, като на 15 август прави първото си изкачване. Панорамата, която се открива от купола на вече европейския първенец, и битката, която той печели с гордия връх му харесва и още тогава взема смелото си решение. Юбилейния си 70-годишен рожден ден да отпразнува отново тук – на 5642 метра. Времето бързо отминава и през 2018 г. Сашо отново крачи по вечните снежно-ледени склонове на Двуглавия красавец. Времето за малко му изиграва лоша шега и 70-годишния си юбилей той празнува ниско долу в къмпинга. За това пък, когато слънцето пробива облаците и приказният връх показва своята прелест, юбилярят дублира успеха си на 18 и 21 август. 70 години не са много за едно подобно изпълнение и поради това на Сашо му се струва, че 75-я си юбилей може да посрещне пак тук, но вече като най-възрастният българин, погледнал Европа от най-високата й точка.

Левче по левче и касичката отново започва да се пълни. И ето че на 1 август тази година с руската виза и самолетния билет Александър Коцев поема по познатия път. Е, тази година директен полет за Москва - няма, но през Белград, Сочи и Налчик Сашо е в Приелбрусието. На 2 август разпъва за 10 дни палатката си в къмпинга над планинското селище Тераскол, в подножието на познатия му вече връх. Този път времето е много благосклонно и на 6 август за четвърти път, вече на 69 години и 364 дни, той става най-възрастният бълтарин, който гледа Европа от най-високата му точка. На 7 авуст празнува своя 75-ти рожден ден в палатката си на 3750 метра. Чувства се отлично и на 8 август отново е на заветните 5642 метра. Към рекорда са поставени още два дни.

Хубавото време го предизвиква и на 15 август 2023 г., както ми каза самият той: „За шести път елбруският сняг попива сълзите ми. Нали понякога и мъжете плачат, и то от радост”. И добави: „Изкачих този връх не само за себе си, но и за хилядите пенсионери, за да им покажа, че и след 60-те, 70-те и дори след това животът продължава”. Така в продължение на 10 дни българският височинен рекорд на Елбрус се повишава на три пъти, за да се задържи към настоящия момент на 75 години и 8 дни.

По наши сведения, които смятаме, с малки изключения, за достоверни към настоящия момент, на Елбрус (5642 м), който преди няколко години специалистите короноваха като Европейски първенец, измествайки границата между Европа и Азия малко по на изток, с което Елбрус развенча Монблан (4807 м), са се изкачили малко повече от 800 българи. Тъй като десетина от тях имат по цяла дузина изкачвания, то съвсем скоро, когато изписваме имената на българските изкачвания на този толкова именит връх, ще трябва да използваме четирицифрени числа.