Нежно лечение с йога

Последна промяна на 01 August 2023 в 16:17 293 0

Поза свастикасана

Опитвали ли сте йогата като алтернатива на хапчетата против главоболие и менструални болки например? Ако все още не сте, може да опитате няколко изпитани от много жени упражнения, от които няма странични ефекти, а положителното въздействие е дълготрайно. Основният ефект при правилно прилагане на тази йога е да помогне за хармонизиране на тялото и душата.
В съвременната медицина също често се прибягва до йогата. „Йогата много помага за отпускане на тялото и душата. Така се въздейства срещу болката и се повишават собствените защитни сили на тялото“, казва проф. Хармут Гьобел, главен лекар в клиника в германския град Кил, и уточнява: „При това обаче йогата не е всесилна при всеки случай. Ето защо ако болката е силна, например при мигрена или разтягане на прешлени, само упражненията няма да са достатъчни, за да отмине.“

Всеки може да научи как се прави йога. В своята традиционна форма тя е практикувана в старата индийска наука за лечение и се практикува от специално обучени терапевти в малки групи хора. Ако искате да се справите с конкретно оплакване, необходимо е да вземете 2-3 часа по йога и след това да продължите да ги правите вкъщи. Терапевтичната програма се състои от асани с упражнения, които се правят в точно определена последователност. Един час йога се състои от 6 до 12 асана, които са предназначени за справяне с конкретното оплакване и започват с простички движения и позиции. Начинаещите в йогата могат да правят едно упражнение за около 15 секунди и с напредването си да удължат това време до 2-3 минути.

Какво се случва в тялото?
Тайната на упражненията се състои в ритмичното редуване на натоварване и отпускане, разтягане и натиск. Голяма роля при това има дишането, наречено от индийците пранаяма. При болки или стрес ние дишаме повърхностно и бързо. По този начин засилваме вътрешното си напрежение и влошаваме болките. При йога се диша през носа, за да може въздухът да протича равномерно през носа и дихателните пътища. Целта е да се постигне спокойно и равномерно дишане, което да подпомогне по-дълбоко отпускане и подобрение на функцията на белите дробове. Ето защо йогата помага да се справим с астмата и хроничния бронхит.
Важно е да правите всички упражнения като на забавен кадър, в никакъв случай не рязко. В началото всяко упражнение трябва да трае 15 секунди. С времето тялото става все по-гъвкаво и може да отделяте по 2-3 минути на всяко упражнение. Не бива да насилвате тялото си. Важно е, също така, винаги да вдишвате и издишвате равномерно.
Когато сте вкъщи, добре е да започнете описаните простички упражнения още, щом усетите първите признаци на неразположение.


Йога срещу болки в ставите:
Позата свастикасана помага за отпускане мускулите при коленете и седалищните мускули. Също така може да усетите приятно затопляне на стъпалата.
Как се прави: Седнете на пода, свийте краката и ги скръстете. Приведете тялото възможно повече напред, без да усещате силно напрежение. Хванете с длани коленете, вдигнете главата и погледа далеч напред. Затворете очи и постойте така спокойно.За укрепване на сърцето:
Позата „дърво“ подобрява оросяването на коронарните кръвоносни съдове и укрепва мускулите на сърцето. Това упражнение помага за засилване на чувството за равновесие и помага за мисловната концентрация.
Как се прави: Застанете в изправено положение, повдигнете и свийте десния крак. Сложете стъпалото върху вътрешната част на лявото бедро. Свийте ръцете пред себе си, като слепите дланите една за друга. Изпънете показалците и притиснете леко точката, която се намира в средата на гърдите на равнището на сърцето.


 

За облекчаване на болки във врата:
Позата „курмасана“ освобождава напрежението, което се натрупва по цялата дължина на гръбначния стълб. Също така се подобрява оросяването на мозъка.
Как се прави: Застанете на колене на пода и плъзнете ръцете възможно по-далеч напред, докато челото опре пода. По възможност не повдигайте дупето във въздуха.


За отпускане на гръбначния стълб:
Позата „сасангасана“ помага при болки във врата и гърба, повишава еластичността на сухожилията на врата и гърба.
Как се прави: На пода седнете на колене, повдигнете дупето и леко наведете главата. Нека главата опре под пред коленете. При това придвижете ръцете назад покрай тялото възможно по-далеч така, че да хванете петите си.


При менструални болки:
Позата „башрасана“ подобрява кръвооросяването в областта на гърба, отпуска мускулатурата в областта долу ниско на корема и облекчава менструални болки.
Как се прави: Седнете на пода с изпънати напред крака. След това свийте краката в коленете, хванете стъпалата с ръце и ги придърпайте към тялото, без да усещате прекалено голямо напрежение. При това стъпалата трябва да са слепени едно в друго, гърбът изправен.


 
При трудно храносмилане:
Позата „паванамуктасана“ подобрява оросяването на храносмилателните органи и работата на дебелото черво, помага при газове. Също така помага за отпускане на гръбначния стълб.
Как се прави: Легнете по гръб, свийте краката и обгърнете с ръце коленете. Главата е отпусната, положена на пода, погледът сочи право нагоре.

Всички тези упражнения може да се правят и без напътствия от учител по йога, но ако усетите необходимост, винаги е хубаво да потърсите такъв.


Йога терапевтът Зигмунд Фойерабенд (78 г.):

- Каква е разликата между лечебната йога и тази, която се предлага във фитнес-студиата?

- Лечебната йога не е спорт или фитнес-програма. Тя представлява терапия, която се препоръчва по медицински и психосоматични причини. Това означава, че тя подпомага хармонията на тяло, душа и дух, и чрез целенасочени упражнения стимулира лечебните способности на човека. Терапевтите трябва да имат медицинско образование и да са преминали едногодишен курс по йога, преди да получат сертификат и да започнат да лекуват по този начин. Здравните каси в Германия поемат част от разходите за назначено лечение с йога.

- Защо йогата има лечебно действие?

- Лечебната йога представлява активна терапия, която е съвсем различна от приема на лекарства. Тя стимулира собствените възможности за възстановяване на пациента, помага му да осъзнае причините за своите болки и да открие начините за превенция в бъдеще.

- Колко често трябва да се правят упражненията?

- Най-добре е да се правят всеки ден с почивка 1 ден в седмицата. Целта при тази йога в никакъв случай не е физическото натоварване. Всяко упражнение не бива да трае повече от 2-3 минути. Напредналите практиканти на йога могат да правят по 60 минути упражнения на ден, при начинаещите се препоръчват около 30 минути на ден.

- Кога е най-доброто време за упражненията?

- Идеалното време е сутрин, тъй като упражненията са най-ефективни на гладен стомах. Когато тялото е заето с преработката на храна, органите „ни говорят“ по-слабо. Упражненията може да се правят също вечер преди лягане поне 2 часа след хранене.

- Къде може да се прави йога?

- Навсякъде, където може да се усамотите.