Планината Кайлаш – свещено място за 5 религии

Последна промяна на 02 November 2021 в 08:42 487 0

Кайлаш

Тибет е географска област в Централна Азия, разположена на Цинхай-Тибетското плато. В различни периоди от историята Тибет е бил независима държава, част от Монголската империя или васална област на Китай. От 1950 г. е присъединена към Китайската народна република. Столица и най-голям град на Тибет е Лхаса.

От незапомнени времена човечеството се е удивлявало и благоговеело пред някои странни необикновени природни явления. За тях все още научно обяснение. Вярващите ги смятат за свидетелство за божествено присъствие и промисъл, а езотериците - за вероятен знак за наличие на портал към други светове. Подобни природни феномени се отличават с излъчване на особена енергия, на аномалии и на въздействие, понякога благоприятно, върху живите организми.
Едно такова мистериозно и сакрално място е планината Кайлаш, част от Хималаите в Тибет. Тя е предизвиквала изключителен интерес у мнозина пътешественици, изследователи, мислители, духовници и пр., но и до днес не е разкрила своите тайни. Кайлаш е свещено място за пет религии: индуизма, будизма, джайнизма, сикхизма и местната тибетска религия бон.
Никой не се е опитвал да изкачи най-високият й връх на 6638 м от уважение към индуистките и будистките вярвания. Смелчаците, които са се опитвали, разказват, че до определена височина пред тях сякаш се издига внезапно невидима преграда и изкачването по-нататък става невъзможно. Това усещане било придружено с неразположение, загуба на сили, промяна в ритъма на пулса и на кръвното налягане – състояние близо до припадък. Компасите лудо се завъртали, часовниците нарушавали нормалния си ход. Появявал се и внезапен обрат на метеорологични условия, а нощем се появявал светлинен лъч, устремен към небето. Всичко това всявало у хората, дръзнали да се катерят високо по склоновете на планината, чувство на страх и ужас. Удивителното е, че подобни негативни чувства и усещания не спохождали хилядите поклонници, които непрестанно прииждат да почетат това свято място.
Целогодишния поток от поклонници включва вярващи от всички религиозни учения. Най-голямо струпване е по време на празника Сага Дава – деня на раждането на Буда в края на май.

Кайлаш е невероятно симетрична пирамида, чиито четири стени сочат посоките на света. Тя се издига върху равно плато на височина 4715 м, а върхът й достига 5700 метра. Будистите смятат, че именно тук е началото на света, а индуистите вярват, че там живеят техните богове.
Някои пропътуват хиляди километри, за да се включат в молитвеното шествие, за да пречистят душите си и да се въздигнат от оковите на материалното до състояние на просветление.
Това състояние се постига, когато поклонникът се включи в потока, който се движи по свещената пътека, наречена Кора. Тя обикаля полите на планината в протежение на 54 км. Препоръчително е тази обиколка да се извърши многократно поне три пъти. Абсолютно божествено просветление се получава чак след 108-ата обиколка. Будистите се стремят да извършат обиколката на Кайлаш поне веднъж в живота си.
Тя може да се извърши с превозно средство или пешком. Някои от най-ревностните фанатични вярващи след всяка крачка падат на колене и тогава обиколката може да трае и месец. В гънките на планината се е сгушил манастир, посещаван от поклонниците, който се намира на 5178 м височина.

Виж още за: